Az irodák jelentős részében mindenki számítógéppel dolgozik. Az asztali gépeket sok helyen felváltották a laptopok, notebookok, melyeket azért még mindig egérrel használnak a legtöbben. De mindegy is, milyen számítógépet használ egy iroda, az egerek rendszeres megtisztításáról szinte mindenki elfeledkezik. Pedig nem kis problémáról beszélünk.

eger_tisztitasa

A számítógép egere, mint veszélyforrás

Az egér koszolódása elkerülhetetlen. A számítógép egerét a napi nyolcórás munkarendből legtöbben közel 7 és fél órán keresztül fogdossák. Emellett természetesen hozzányúlnak sokminden máshoz is, így az egérre is rákerül számtalan szennyeződés, valamint az egérről a tenyerek és ujjak közvetítésével átkerül az iroda többi pontjára. Vagy akár a számítógéphasználó bőrfelületére, szemébe, szájába. A tenyerünkön rengeteg koszt és kórokozót szállítunk. A folyamatos kézmosás alapvető fontossággal bír, azonban önmagában nem elegendő ahhoz, hogy védve legyünk. Az állandóan tapogatott felületeinket éppúgy rendszeresen és alaposan tisztítanunk kell. Alapos kézmosás után kattintasz párat a koszos egérrel és máris olyan, mintha nem mostál volna kezet.

A saját egér sem teljesen saját

Ha azt gondolod, hogy a saját munkahelyi gépedhez tartozó egered nem jelent rád veszélyt, hiszen csak te tapogatod össze, akkor hatalmasat tévedsz.

Előszöris olyan felületeket fogsz meg a nap folyamán, melyet rajtad kívül még nagyon sokan megérintettek. Ha tömegközlekedéssel jársz munkába, ha betérsz egy üzletbe vagy hivatalba, ha használod az irodai gépeket vagy csak lenyomsz egy kilincset, másik sok más ember mocska kerül a tenyeredbe. Ezt mindet átviszed az egérre és tessék, máris többen tapogattátok közvetve szerencsétlen kütyüt, mint azt el tudod képzelni.

Az előbbinél sokkal egyszerűbb és közvetlenebb példa az, amikor egyik kollégád vagy főnököd szeretne mutatni neked valamit a számítógépen, és megfogja az egeredet. De ezt megtehetik úgy is, hogy kölcsönkérik a gépedet, vagy amikor épp nem tartózkodsz az irodában, valaki más dolgozik rajta.

A számítógép egerének megtisztítása apróságnak tűnhet, de a sok apróság között könnyen elvész. Valószínűleg te is elfelejted. Egy takarítócég nem feledkezik meg az ilyesmiről, ám nagyon fontos kiemelnünk, hogy akár eseti takarítás, akár heti takarítás, akár napi irodatakarítás a megrendelt szolgáltatás, a dolgozóasztalokhoz csak külön megbeszélés után nyúlunk. A dolgozóasztalok, a számítógépek személyes térnek számítanak, így ezek takarítására külön rákérdezünk, mielőtt megkezdődne együttműködésünk.

Így tisztítsd az egered!

Ha a saját asztalodat privátként kezeled, vagy épp nincs megbízott takarítócég, aki mindent kézben tartana, az egered tisztítása a te felelősséged. Vagy húzd ki a számítógépből vagy kapcsold ki a gépet és csak ezt követően láss neki az egér megtisztításához. Zsíros, piszkos állapotokat találsz majd és a rések közé gyakran beszoruló kosz elég undorító látványt nyújt. Óvatosan töröld át tisztítószeres kendővel az egeret és a résekből vagy a rongy sarkával, vagy akár fogpiszkálóval is kiszedheted a beszorult piszkot. Ha rendszeresen megtisztítod az egeret, akkor minimális munkával fenn tudod tartani állapotát. A fertőtlenítésről se feledkezz meg! Sokkal ésszerűbb és környezetkímélő, ha eleve fertőtlenítő hatású, természetes tisztítószerrel mosod le, mintha külön fertőtlenítő kendőt használnál.