A takarítási tippek mindig jól jönnek, mert a rutinból végzett unalmas feladatokra sokszor nem is figyelünk igazán. Miközben takarítási rutinunkat végzünk, hajlamosak vagyunk bizonyos helyeket és tárgyakra egyszerűen figyelmen kívül hagyni. Pedig ezek a kis szegletek és eszközök pont olyan fontosak lehetnek egészségünk és környezetünk tisztasága szempontjából, mint a többi nyilvánvalóbb terület. Ebben a cikkben olyan helyekre és tárgyakra hívjuk fel a figyelmet, amelyek gyakran megúszhatják a takarítást, és adunk néhány tippet, hogyan gondoskodhatunk róluk a tiszta és egészséges otthon érdekében.

Takarítási tippek a kihagyott eszközök érdekében

Elektromos készülékek hátulja

Nehéz hozzáférni, ezért gyakran elfelejtjük, pedig a por és egyéb szennyeződések felhalmozódása ronthatja a készülékek hatékonyságát. Egy puha kefét vagy a porszívó kefe-fejét használva távolítsuk el a port, majd nedves ronggyal finoman töröljük át a nehezen elérhető helyeket is.

Légkondicionáló és fűtőtestek

A légkondicionálók és fűtőtestek szűrői igazi porfogók lehetnek, amelyek csökkentik a légáramlást és növelik az energiafogyasztást. Az egyszerű szűrőtisztítást bárki elvégezheti otthon, mélytisztításhoz azonban érdemes szakembert hívni.

Ajtókilincsek és kapcsolók

Gondoljunk csak bele, hányan érintik meg nap mint nap ezeket a felületeket! Rendszeres fertőtlenítésük alkoholos oldattal vagy fertőtlenítő törlőkendővel segíthet megelőzni a baktériumok és vírusok terjedését.

Fürdőszobai ventilátor – WC szellőztető

A nedvesség és a por kombinációja tökéletes környezetet teremthet a penész és a baktériumok számára. A ventilátor takarításához először is mindig kapcsoljuk ki az áramot, majd óvatosan szívjuk ki a port, és tisztítsuk meg a nedves ronggyal.

Díszpárnák és kanapé alatti rész

Ezek a helyek igazi por- és allergénmágnesek lehetnek. A porszívó használatával rendszeresen távolítsuk el a port, és ne feledkezzünk meg a díszpárnák huzatainak mosásáról sem.

Konyhai eszköztartók és fiókok

Ételmaradékok és por gyűlhet meg itt, ami elősegítheti a baktériumok szaporodását. Ürítsük ki őket rendszeresen, töröljük át nedves ronggyal, majd szárítsuk meg alaposan.

Billentyűzet és mobiltelefon

Ezek az eszközök a mindennapi életünk részei, ezért rendkívül fontos, hogy tisztán tartsuk őket. Alkoholos törlőkendők segítségével gyorsan és hatékonyan eltávolíthatjuk a kórokozókat.

Hol nem takarítunk elégszer?

takarítási tippek

Az előszobát, a gardrobot, a tárolókat és talán a lépcsőfordulóinkat (már ha vannak) hajlamosak vagyunk nem takarítani, vagy csak időként megtisztítani, amikor már látványosan koszosak. Pont így járhat a kamra, a terasz vagy a tetőtér, esetleg sokszor használt padlás is. A garázsról és a mosókonyháról vagy a gépészetnek fenntartott helyiségről nem is beszélve. ahány ház, annyi különböző terület, így a takarítási tippek itt inkább arról szólnak, hogy vegyük sorra, milyen helyiségeink, tereink vannak és ne hagyjuk őket piszkosan!

Ahogy láthatjuk, számos olyan hely van otthonunkban, amely könnyen kimaradhat a takarítást során. Reméljük, hogy ebben a cikkben szereplő tippek segítségével Ön is képes lesz még alaposabban tisztán tartani a lakását, ezzel is javítva annak általános higiénés állapotát. A rendszeres és alapos takarítás nemcsak a környezetünket teszi szebbé, de hozzájárul egészségünk megőrzéséhez is. További takarítási tippek jönnek még, érdemes követni blogunkat.