Az allergiaszezon sokakat érint. A virágzásnak induló növényzet pollenjeinek már első szemcséi is sokaknak okoznak kellemetlenséget. A tüsszögés, szemviszketés a szabadban, otthon vagy a munkahelyen is előjöhet. A profi irodatakarítás abban különbözik az egyszemélyes, képzelten takarítók munkájától, hogy odafigyel a higiéniára, a portalanításra és amennyire lehetséges pollenmentesíteni is igyekszik a helyiségeket. A pollenmentesítés a portalanítás és alapos takarítás folyományaként az sztenderd irodatakarítás során is megtörténik. Sajnos azonban ahogy a por, úgy a pollen is pillanatok alatt újratermelődik, azaz bejut a helyiségek légterébe. A szellőztetés, akár egy rövid ajtónyitás is sok pollent engedhet be, ruhánkkal, hajunkkal, cipőnkkel éppúgy behordjuk beltereinkbe a port és polleneket, mint ahogy a szél repíti őket.

iroda porszívózás

Porallergia egész évben

Nem csak a szezonális pollenallergia keseríti egyesek napjait. Sokan allergiásak a porra, pontosabban a poratka ürülékére, így nekik egy kis porosodás is csúnya közérzetromlást okoz. A rendszeres irodatakarítás a portalanítást is magába foglalja, így amennyiben folyamatosan igénybe vesszük a takarítócég szolgálatait és irodánk számára szükséges rendszerességgel takaríttatunk, a porallergiával aligha kell számolnunk. A portalanításnak is megvan a maga menete és nem minden módszerrel lesz hatékony, ezért kell a szakértelem, ezért kell a gyakorlat és a lelkiismeretesség hozzá.

Lépések por és pollen ellen

 • Minimalizálni a porfogó felületeket (bolyhos kárpitok, csetreszek, díszek stb.)
 • Elvetni a függönyhasználatot vagy rövid időközönként függönyt cserélni. (A függönyök megfogják a kintről érkező por egy részét, ám ha ritkán cseréljük őket, ki is adják magukból azt. A pollen ellen nem sokat tehetnek.)
 • Óvatosan a légkondicionálóval és ventillátorral! (Ha nincs makulátlan tisztaság és poros függönyök lógnak ablakaink előtt, a légmozgás elárasztja porral és pollennel az irodát.)
 • Óvatosan a szellőztetéssel! (Szellőztetni szükséges, de nyáron például csak a meleg jön be napközben, no meg az allergének.)
 • Sepregetés helyett porszívózzunk!
 • Porszívóból csak a jól záródó tartállyal rendelkezőt! (Sok porszívó juttat port munka közben a levegőbe, tehát egy részét visszafújja annak, ami felszed.)
 • Felmosás, felmosás, felmosás! A porszívózás után visszamaradó, levegőben keringő, majd leszálló por és pollen ellen a felmosás a leghatékonyabb fegyver.)
 • Portörléshez mikroszálas kendő és portaszító tisztítószer!
 • Eukaliptusz olaj a poratka ellen. (Akár a felmosóvízbe, akár csak napközben párologtatva, az eukaliptusz olaj segít csökkenteni a poratkák számát.)
 • Ha söprésről van szó, akkor speciális partvis! (Léteznek ma már olyan partvisfejek, melyeket megtoldottak egy levehető mikroszálas lappal. Ez a lap magába szedi a port és nem engedi felverni azt söprés közben a partvis szálaival.)
 • A bútorok alatt, a sarkokban, a nehezen elérhető helyeken, egyszóval MINDENHOL portalanítsunk. A légmozgás a legkisebb zugokból is kimozdítja a felgyűlt részecskéket.
 • Rendszeres kárpittisztítás. (A különböző kárpitok remek porfogók, ezért érdemes levehető huzatú kárpitos bútorokat, könnyen tisztítható szőnyegeket választani, ha mindenképpen szeretnénk ilyesmit.)
 • Mikroszálas, kombinált lábtörlő. (A speciális lábtörlők segítenek a nedves és darabos szennyeződések és a por, pollen kívül tartásában is.)