A padlótisztítás az irodában napi rendszerességű feladat, hiszen ezen a felületen járunk, cipőnk talpának szennyeződései átragadnak rá, valamint a por, szöszök, kifröccsent kávé, kicseppent üdítő mind rákerül. A padlótisztítás azonban, bár minden padlóburkolat esetén ugyanolyan fontos, jellegében a padló típusától függ. Máshogy és más tisztítószerek felhasználásával kell takarítani a hajópadlót, máshogy és mással a laminált padlót, szintén eltérően a parkettát. Ez utóbbiról ejtünk most néhány hasznos szót.

iroda mappák

A parkettáról

A parketta erős, masszív, időtálló burkolattípus, ugyanakkor megfelelő ápolást igényel, különben hamar romlásnak indul. Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki látott már hézagos, kiszáradt, rossz állapotú parkettát. A nagyszülők régi lakásaiban, házaiban, sok közintézményben és rengeteg irodában találkozhatunk hasonlóval. A parketta lehet kisebb darabokból álló, de lehet hosszú lécekből lerakott típusú is, anyagát tekintve viszont mindkettő fa. A fa, amennyiben megfelelően felületkezelt és megfelelően ápolt, az egyik legjobb anyag, amit padlóburkolat vagy bútor gyártásához fel lehet használni. A fa parketta az irodába nagyon jó választás. Az irodai környezet nagyobb jövést-menést, intenzívebb felhasználást jelent, így a puhább laminált padló vagy az extra kényes típusú hajópadló talán nem annyira kiváló megoldás, mint a parketta.

Parkettás iroda takarítása

A parkettás iroda takarítása során egy dologra nagyon kell ügyelni. Mégpedig arra, hogy ne kerüljön víz a parkettára. Néhány csepp nem a világ, a parketta nedves felmosóval való tisztítása is ideális megoldás, azonban bő vízzel sosem szabad parkettát tisztítani. Sőt, erre a dologra a mindennapokban is ügyelni kell, ha ilyen jellegű padlóburkolat van az irodában. Mivel a nedvesség hatására a fa kitágul, felpuhul, sérülékenyebbé is válik. Miután visszaszáradt, a kitágult parketta hagyta hely néhány alkalom után már láthatóan nagyobb, mint amekkora a parketta darabok száraz állapotában szükséges. Így kezdődik az a jelenség, amit az előző pontban említettünk. Sajnos nem csak apró rések alakulnak ki két parketta között, de maga a parketta elem is repedezésnek indulhat. Természetesen megfelelő ápolással ez a folyamat féken tartható, sőt el is kerülhető. A páratartalom is jelentősen ronthat a parketta állagán, amennyiben rendszeresen magas értéket mutat. Ha párás az irodánk és parkettán járunk, érdemes páramentesítőt beszerezni.

A parkettát kizárólag enyhén nedves felmosóval vagy takarítógéppel érdemes vizes tisztításnak alávetni. Amennyiben mód van rá, inkább főleg porszívózzuk a felületet és csak napjában egy alkalommal mossunk fel. A felmosás sajnos elkerülhetetlen, mert bár a porszívózás során a por jelentős részétől megszabadulunk, bőven marad még por, melyet nedves textíliával szedhetünk össze.

A padlófelmosást érdemes olyan tisztítószerrel végezni, amely kimondottan a mi parkettánk típusához való. Takarítócégünk munkatársai irodatakarítás során mindig ügyelnek ezekre az apróságokra, így parkettás irodája velünk biztonságban van.