Irodatakarítás takarítócég megbízásával természetesen nem a házi módszerekről szól. A takarítás kávézaccal éppen ezért inkább csak házi jellegű megoldások közé sorolható, ám rendkívül hatékony, költségkímélő és környezetbarát lehetőség. Mi, profi takarítócég magunk is fontosnak találjuk a környezetünk és ügyfeleink megóvását, ezért ellenőrzötten környezetbarát tisztítószereket használunk, ám a természet adta anyagoknál mi lehetne organikusabb? Ilyen a kávézacc is.

kavezacc_takaritas

Aligha akad olyan iroda, melyből hiányzik a kávéfőző. A manapság oly divatos és elterjedt kapszulás kávéfőzők természetesen nem termelnek nekünk takarításra alkalmas kávézaccot, de azért jócskán találkozunk hagyományos masinákkal is, melyek napi szinten jelentős mennyiségű mellékterméket „adnak”. Ez a melléktermék általában a kukában végzi, majd a szeméttelepekre kerül. Majd pedig megvesszük a drága és vegyi anyagokkal dúsított vagy környezetbarát, ám műanyagba csomagolt tisztítószereket, holott ha megtartjuk a finom kávé után maradó, „kisemmizett” őrölt masszát, pénzt, és ökológiai lábnyomot spórolunk.

Nézzük hát, mire jó a kávézacc a takarításban!

kavezacc_hasznositasa

Akár irodatakarítás, akár lakástakarítás, ha nem hivatásos takarítócég végzi a munkát, nyugodtan alkalmazhatjuk a házi praktikákat. Tehát képbe kerülhet a kávézacc. A kávéfőzés melléktermékének jótékony hatásait a kozmetika, a bőrápolás is megtalálta magának, és most takarítás szempontjából is több felhasználását mutatjuk meg.

  1. Kíméletes súrolás kávézaccal: A fémdörzsi vagy a mosogatószivacs durva dörzsölője is kárt tehet kényesebb felületeken. A kávézacc viszont úgy segít ledörzsölni az odaragadt koszt, mint egy erősebb bőrradír. És ami arcon is megfelelő, nyilván nem hagy karcokat egy kényes bútorlapon, szendvicssütő teflon bevonatán vagy üvegen. A kávézacc használata ez esetben nagyon egyszerű. Tegyünk belőle a tisztítandó felületre, majd minimálisan nedves szivaccsal, ronggyal dörzsöljük át, végül töröljük le. Természetesen zsíroldást és fertőtlenítést ne várjunk ettől, arra szükségünk lesz a jól bevált egyéb tisztítószerekre.
  2. Szagtalanítás kávézaccal: Az irodai hűtőnek, a mikorhullámúnak, a kukáknak agy szekrényeknek borzasztó szaguk tud lenni. A kávézacc a szódabikarbónához hasonlóan hatékonyan szívja magába a kellemetlen szagokat. Öntsük egy kis edénybe a keletkező zaccot és tegyük a rossz szagú szekrénybe, hűtőbe. Egy átlagos hűtőbe 3-4 kávéfőzés végterméke szükséges és ügyelni kell a rendszeres cserére.
  3. Lefolyótisztítás kávézaccal: amennyiben még nem dugult el a lefolyó, de már észleljük, hogy lassabban tűnik el a kiengedett víz, a legközelebbi kávéfőzés után a zaccot öntsük egyenesen a lefolyóba, majd folyassuk át forróvízzel a rendszert. A kávézacc ledörzsöli a lerakódások egy részét így a kezdődő problémák orvosolhatók vele. Azt fontos megjegyezni, hogy jelentős dugulás esetén semmit sem ér.

+1 TIPP: Komposztáslás, növénytáp: A kávézacc remek tápanyag növények számára. Az irodai növények csodásan egészséges, burjánzó képének megteremtéséhez nagyban hozzájárulhat, ha időnként nem a kukát célozzuk meg a kávézaccal, hanem irodai növényeink földjét.

Mai túltermelő, fogyasztói társadalmunkban már arra a pontja jutottunk, hogy mindent újra kellene hasznosítanunk, mert ellep bennünket a szemét. Ha az irodában már semmi haszna a kávézaccnak, zöld iroda címért harcba lehet szállni egy komposztáló beszerzésével. vannak már igazán szép, jól záródó, asztali kis komposzt edények, melyek tartalmát számtalan módon lehet hasznosítani. Ne pazaroljunk, használjuk újra, amit csak lehet!