Irodatakarítás során gyakran találkozunk szakszerűtlen megoldásokkal. Az ablaktisztítás, redőnytisztítás vagy reluxa tisztítás sokkal nehezebb feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Nem csoda, hogy a legtöbben nem szeretnek ablakot mosni. De az ablak még kellemes kis munka ahhoz képest, amilyen bosszúságot a redőnyök és reluxák tudnak okozni.

ablaktisztitas

Mivel mi szakképzett és gyakorlott takarítókkal dolgozó takarítócég vagyunk, ráadásul specialitásunk az irodatakarítás, ablaktisztítás, reluxa és redőny takarítás területén is az élen járunk. De nagyon is megértjük, hogy nem a szakmában dolgozók számára miért kihívás az említett felületek tisztítása.

Miért nehéz az ablakomosás, redőnytisztítás, reluxa tisztítás?

Az üvegfelületek, a kisebb darabokból, nehezen hozzáférhető kis sarkokból, sérülékeny anyagból álló felületek tisztítása egyértelműen nehéz. Az üvegnek makulátlannak kell lennie, hogy megfelelően nézzen ki, ám sokszor marad csíkos, homályos. A redőny és a reluxa tisztítás pedig idegtépő tud lenni, hiszen mélyedések, peremek és hasonlók miatt tulajdonképpen cinkeméretűnek kéne lenni, hogy egy minim kefével és ronggyal minden problémás helyről kitessékeljük a koszt.

Van egy jó hírünk! A megfelelő praktikák, eszközök és szerek segítségével mindez sokkal könnyebbé, eredményesebbé és ezáltal kellemesebb munkává válik.

Ablaktisztítás tippek

  • Az ablakmosást kezdjük a keretek és a párkány megtisztításánál. Utolsó lépésként ismét át kell majd törölnünk ezeket, de sokkal hatékonyabbak leszünk, ha először ezeket mossuk le.
  • A műanyag párkányok és keretek érzékenyek a dörzsölésre, ezért semmiképpen ne használjunk dörzsiszivacsot és erős kefét. A legjobb, ha langyos mosószeres vízzel és puha ronggyal dolgozunk.
  • Fa keret esetén remekül beválik a hideg tea és hidegvíz keveréke. Egy átlagos 3 dl-es bögre teát ugyanennyi vízzel hígítsunk fel és máris kész a fa párkány kíméletes tisztítója.
  • Magát az ablaküveget tisztíthatjuk ablakmosóval, de a nem balzsamos mosogatószer is kitűnő. Ügyeljünk arra, hogy kerüljük a durva felületű eszközöket, inkább szivacsot vagy antisztatikus kendőt használjunk. Az ablak makulátlanra törlését papírtörlővel a legkönnyebb kivitelezni.
reluxa_tisztitas

Redőny, reluxa tisztítása

  • Első a portalanítás! A kis résekből még száraz állapotában távolítsuk el a port, mert ha összevizezzük, úgy beleül, hogy sosem mossuk ki. nagyon csúnya tud lenni egy világos redőnyön a sötét csík. A portalanítás kisebb kefével is végezhetjük, de a porszívóra szerelhető mini, kefés fejek a legideálisabbak. Sok porszívónál alaptartozék a fejkészlet, de párszáz forintos áron rengeteg helyről beszerezhetünk speciális végződéseket.
  • A műanyag redőny, reluxa tisztítását az ablakpárkány takarításához hasonlóan érdemes végezni. A mosogatószer vagy kimondottan erre a célra kifejlesztett szerek bármelyike megfelelő, de érdemes direkt redőnytisztító kefét vagy reluxatisztító szivacsot használni eszközként.
  • Ha kisméretűre vágjuk a mosogatószivacsot, könnyebben tudjuk végig húzni a szűk helyeken, a reluxa csíkjai között, így érve el maximális tisztaságot.
  • Redőnytisztításnál egy puha sörtéjű fogkefe kitűnő eszköz.
  • Tisztítás közben sűrűn töröljük szárazra a már lemosott felületeket, mielőtt a cseppek a homályos szürkeség rászáradna a műanyagra vagy beivódna a fába!
  • Fa redőnynél a fa párkány és keret tisztítási módszereit alkalmazzuk!

Az ablak, az ablakkeret és párkány, a redőny és reluxa tisztítását nem szabad elhanyagolni. Minél sűrűbben esnek át a tisztításokon, annál kisebb munkát jelent takarításonként ezek makulátlanra varázsolása. Az ablak és környéke esztétikai szempontból is rendkívül fontos, hiszen itt áramlik be a fény, állandóan fókuszban van. A tiszta ablak, tiszta redőny mindig sokkal világosabbnak láttatja a helyiségeket, mint a piszkos. Ez a függönyökre is igaz. Ha tehetjük, hetente cseréljünk függönyt, már csak azért is, mert az egyik legnagyobb porfogó a lakásban.