Az őszi szezon az esőről híres, amely magával hozza a sáros cipőtalpak hónapjait is. Egy munkahelyen, történetesen egy irodában nagyon rosszul néz ki, ha mindenki csak úgy betrappol a vizes, sáros, falevélmaradványos cipőjével és nyomot hagy maga után. A legtöbb esetben sima kis lábtörlőkkel sem megyünk sokra a jelenség ellen. Mit lehet tenni? Naponta többször takarítani vagy „benti cipőre” kényszeríteni a dolgozókat? Előbbi lehetőség megoldható, utóbbi viszont nagy megrökönyödést váltana ki, néhány kivételtől eltekintve. Hát akkor hogyan járjunk el? Mi tudjuk a választ és most megosztjuk önnel is.

szennyfogo_labtorlo

Lábtörlőkkel a latyak ellen

A különböző egyszerű lábtörlők, melyeket otthonaink ajtaja elé szoktunk lerakni, nem sokat használnak egy iroda, munkahely estén. Ott, ahol nagy az ügyfélforgalom vagy a dolgozók száma magas, egy kisméretű, bárhol kapható lábtörlő nem fogja meggátolni a padló sarasodását. Nyilván ezek a lábtörlők olyan otthonokban sem működnek, ahol több generáció él vagy olyan kivételes alkalmakkor bizonyulhatnak elégtelennek, mikor nagyobb társaság gyűlik össze, esetleg valamilyen felújítás, pakolás történik. Az ünnepi vendégjárást sem szokták jól bírni azonban ez mindössze egy-egy nap az évben, míg egy munkahelynél a mindennapok sarát kell kiállnia lábtörlőnknek.

Mivel az átlagos típusok nem segítenek, érdemes szennyfogó lábtörlőre váltani, amely nem csak tipikus szürke-fekete cirmos megjelenésével és nagy méretével tűnik ki, de szálainak szövése, gumírozott alja és szennyfelfogó képessége is kiemeli. Több cég kínálja ezeket a lábtörlőket mintegy bérlésre, melynek feltétele, hogy meghatározott időközönként cserélik, tisztítják őket. A hosszútávú elköteleződés néhányaknak nem megfelelő opció, így inkább megvásárolják ezeket a szőnyegeket és önállóan vagy takarítócéggel tisztíttatják őket.

Érdemes külső és belső lábtörlőket is beszerezni. A kültéri lábtörlők durvább anyaga leszedi a piszok nagyját, míg a beltéri lábtörlő nedvszívó ereje a latyakot, lucskot mérsékli a cipőtalpakon.

Nagyon fontos megfigyelni, mekkora átmenő forgalomhoz mekkora szennyfogó szőnyeg és milyen gyakori tisztítás szükséges, különben ugyanolyan latyakot kapunk végeredményül, mintha be sem ruháztunk volna egy komolyabb lábtörlőre.

Folyamatos felmosás

Egyes munkahelyek, közintézmények megtehetik, hogy állandó takarító személyzetet alkalmaznak, így a folyamatos felmosás nem akadály. De mi a helyzet egy kisebb iroda esetében, ahol nincs állandó személyzet vagy a takarítócég csak este, esetleg hetente érkezik ,vagy épp aki kapja marja alapon történik a takarítás? Bizony ott mindig gond lesz az összejárt padlóval, ami konfliktushelyzeteket is szülhet. Mégis, fontos, hogy esős, latyakos időben bekészítsük a felmosót és azonnal orvosoljuk, ha valaki behordta a mocskot. Koszos padlóval ügyfeleket fogadni nem a legjobb ajánlólevél.

szennyfogo_szonyeg

Benti cipő?

Nem vagyunk már ovisok, így bizonyos irodákban nem lehet kötelezővé tenni a váltócipő használatát. Speciális munkahelyeken alapvető a váltóruha és cipő, valamint néhány közintézmény és lakásiroda is „papucsos” hely, ahol a dolgozók kényelmesre váltanak beérkezésük után. Ha viszont nagyobb irodát működtetünk, és nem tudunk öltözőszekrényt biztosítani, ez az ötlet kudarcra van ítélve. Maradt az előbbi két megoldás.