A nagyrészt századfordulón épült Budapestünk számos épületének még eredeti, műemléki ablakait csodálhatjuk. Ezen ablakok a megfelelő ápolásnak köszönhetően maradtak megfelelően szigetelő nyílászárók. Az ilyen ablakok fából készültek, így rendszeres ápolást igényelnek. A külső részeken a természeti hatások, belül a lakás páratartalma és a hőmérséklet kezdheti ki faanyagukat, no meg a szú, mely élő és feldolgozott fának egyaránt nagy ellensége. Hogyan biztosítsuk műemléki ablakaink tisztaságát és őrizzük meg eredeti és jól funkcionáló állapotukat? Elmondjuk.

Muemleki_ablak_tisztitas

Profi ablaktisztítás műemléki ablakok esetén

A műemléképületek ablakainak tisztítása alig különbözik az általános ablaktisztítástól. Maga az üveg nem igényel különleges bánásmódot. Ugyanúgy a megfelelő ablaktisztító szerekkel és eszközökkel tisztává varázsolható, mint minden más üvegfelület. Az egyedi és óvatos bánásmódot inkább az ablakkeretek és párkányok igénylik, melyek fából készült és sok-sok éve az időjárás viszontagságainak kitett szerkezetek. A fa ablakok kereteinek és a párkánynak tisztítása jelentősen függ a felületkezelés típusától. És minőségétől is, természetesen. Így az ablakmosás az egyszerűtől a nagyon óvatos, speciális megoldásig, bármit takarhat ilyen ablakok, de tulajdonképpen bármely fa ablak esetén. Az bizonyos, hogy dörzsölő jellegű eszközöket nem szabad használni, sok esetben a túl sok nedvesség is problémát okozhat, ezért lemosás után mindig szárazra töröljük ezeket a felületeket. A különböző festékek, lakkozások esetleg kárt szenvedhetnek az erős hatású ablaktisztító szerektől, így mindig az adott ablaknak megfelelő eszközt és szereket használjuk. Már csak emiatt is sokkal biztonságosabb és egyszerűbb, ha a fa ablakok tisztítása profikra, azaz takarítócég képzett és elhivatott munkatársaira hárul. Természetesen magunk is megtisztíthatjuk irodánk műemléki ablakait, de igyekezzünk a leggyengédebb szereket, eszközöket és módszert alkalmazni.

fa_ablakmosás

Műemléki és fa ablakok ápolása, javítása

Műemléki ablakok esetén rendszeres állapotfelmérés szükséges, ha minél tovább szeretnénk megőrizni az eredeti nyílászárót. Sok esetben az ilyen ablakok javíthatóak, bár ehhez profi segítség szükséges, mert olykor szinte restaurálásról beszélünk. A fa ablakoknál nagyon ügyelni kell arra, hogy a fa mindig megfelelő és hiánytalan felületkezeléssel kapjon védelmet a környezeti hatásokkal szemben. Ha a festék pikkelyesedik, ha a fa kiszárad, kétféle korhadásnak indulhat. Míg kívülről a nedves korhadás „eszi meg”, addig belülről sokszor a száraz. Nem érdemes megvárni, míg bármelyiknek is nyomát tapasztaljuk, azonban ha korhadt részekre lelünk, még az ablak foltozás segíthet. Ehhez is profikat érdemes hívni, akik jobb esetben utána a megfelelő felület kezelést is elvégzik, valamint átnézik az ablakot teljes egészében, hátha titokban rejtett hibák is rontják az állapotát.

Ha a műemléki (vagy bármely más) ablakunk már nem szigetel elég jól, utólagos szigeteléssel vagy akár a vasalatok cseréjével sokat javíthatunk a helyzeten. Nem kell azonnal cserén gondolkodni, de a funkciójában már egyre kevésbé teljesítő ablakoknál mindenképpen körültekintőbb ablaktisztítás és ápolás szükséges. Az után is, hogy javítással, foltozással vagy utólagos szigeteléssel helyreállt a „rend”.

Ha profi és óvatos ablaktisztítást szeretne a műemléki fa ablakkeretek és párlányok állapotának biztos megóvásával, kérje takarítócég erre vonatkozó irodatakarítás szolgáltatását. Az ablakok tisztítása külön kérhető, bízzon munkatársaink szakértelmében, főleg, hogy munkánkra minőségi garanciát vállalunk!