por_a_szekreny_mogott

A por életünk része, képtelenség kiküszöbölni a mindennapi működésünk során. Irodáinkban éppúgy jelen van, mint otthonainkban, az utcán, a színházban, az éttermekben, üzletekben vagy a természetben. Különböző közegekben különböző összetételű porról beszélhetünk, de minden esetben a környezetbe került részecskék összességéről van szó, a felületek kopásából származó darabkákról, égéstermékekről és még sorolhatnánk, hiszen kismillió apróság szállingózhat a levegőben. Ahhoz, hogy ne találkozzunk porral, folyamatos, véget nem érő portalanítást kellene végeznünk. Egy törlés a ronggyal és máris ott az újabb adag. Kész rémálom, na ez az igazi sziszifuszi munka. A városok pora, mely az iroda padlójára, berendezési tárgyaira az iroda szekrényei alá és mögé száll le, bizony nagyrészt közlekedésünk mellékterméke, poraták és azok ürüléke, szöszök, hajszálak, szőrszálak, a hámló bőr aprócska darabkái, papír részecskék, és még sorolhatnánk minek is összessége.

A por mindenhová leszáll. Takarítás során összeszedjük, felporszívózzuk, felmossuk. Jobb esetben a bútorok mögött és alatt is. Mi legalábbis, profi és lelkiismeretes takarítócég lévén mindent megmozgatunk – szó szerint is – annak érdekében, hogy a megrendelt irodatakarítás megelégedéssel töltsön el téged. Azonban azt be kell látnunk, hogy a könyvekkel, aktákkal, dísztárgyakkal megpakolt vagy épp önmagukban nagyméretű, nehéz bútorokat nem tudjuk minden alkalommal megmozgatni. Sem időt, sem energiát nem ér ez a művelet. Sőt, nem pakolhatjuk önkényesen le és föl az aktáitokat, nem nyúlhatunk hozzá rengeteg olyan holmihoz, ami irodátokban tárolódik. Talán ezt nem is kell kifejteni. Ellenben ezzel kapcsolatban számos fontos dolgot érdemes kiemelni és elmagyarázni, mert tisztaság szempontjából igen nagy jelentőséggel bír, hogy van vagy nincs por a szekrény mögött.

portalanitas

Pakold úgy, hogy takarítható legyen!

A por a szekrények mögött sokszor hónapokig, ha nem évekig gyűlik. Igaz, hogy nem látszik, nem okoz látható és észrevehető gondokat, azonban sunyin mégiscsak rontja a levegőt. Szó szerint. Ha valahol por van, légmozgás hatására onnan el is mozdulhat. Ami ennél is nagyobb probléma, az a poratkák elszaporodása vagy akár kórokozók, rovarok megtelepedése a finom, puha, szöszös és hosszan tartó párásabb, hideg idő során akár nyirkos környezetben. A por a szekrény mögött higiéniátlan. El kell távolítani, lehetőleg minél gyakrabban. Hogy ezt kivitelezhető legyek akár nektek, az iroda dolgozóinak, akár az egyszemélyes takarítónak, akár a megbízott takarítócég profi szakembereinek, érdemes a bútor megvásárlásánál és elhelyezésénél is figyelembe venni a tisztíthatósági szempontot.

Jó ötlet olyan bútort vásárolni, melynek lábai vannak és elég magasan áll ahhoz, hogy egy mini porszívófej és egy profi felmosó beférjen. Ilyen bútornál a portalanítás bárkinek gyerekjáték. Az olyan bútor, mely minimális lábazattal rendelkezik, port gyűjt maga alá, ami nehéz onnan kitakarítani. (Nekünk megvannak rá az eszközeink, de lehet, hogy a takarító néninek nincs.)

Szintén jó ötlet és több szempontból is fontos, hogy a bútorokat, főleg a nagyobb, nem mozgatható darabokat igyekezz a faltól legalább néhány centiméter távolságra elhelyezni. Egyes esetekben ez kivitelezhetetlen, például, ha falhoz rögzítendő bútorról, könyvespolcról van szó. Az is elképzelhető, hogy esztétikátlan lenne a fal és a szekrény, polc közti távolság. Ám amennyiben lehetséges, hagyj helyet a takarításnak, portalanításnak. Ez a néhány centi már csak azért is fontos, mert a falad és a szekrény hátulja szellőzhet, ezáltal csökken a penészedés esélye.

Profi takarítócég mindent megold

Ha szeretnéd, hogy a nehezen takarítható helyek, felületek is mindig makulátlanok legyenek, bízd az irodatakarítás gondját egy megbízható, profi takarítócég szakembereire. Nincs több por a szekrény mögött, nincs több zsíros folt az üvegen és főleg nincs több higiéniátlan felület, ha a szakértelem a lelkiismerettel párosul. Nekünk fontos irodád állapota, portalanításban is az élen járunk.