Tavasszal számos helyen válik aktuálissá az iroda felújítás. Az iroda felújítása költséges, időigényes, sok energiát igényel és nagyon sok esetben számos buktató, nehezítő tényező vagy épp később kibukó hiba segít hajszálainkat az égnek mereszteni. Sokat tapasztalt takarítócég lévén mi tudunk adni néhány tanácsot, meg tudunk vizsgálni pár kérdést, melyek talán segítenek az iroda felújítás előtt, közben vagy épp után a döntésben, kivitelezésben és elősegítik a leghatékonyabb, leggyorsabb, legideálisabb megoldás megtalálását.

irodai_padlocsere

Padlóburkolás az irodába

A padlóburkolás komoly kérdés. Részben a burkolat típusa, részben a lerakás módja a nagy kérdés, most az utóbbit vizsgáljuk. Aki még nem újított fel lakást, irodát, bármiféle helyiséget, lehet, hogy meglepődik a következő problémán: Az új padló a már meglévő, régi padlóburkolatra kerüljön, vagy szedjük fel a régit és új alapozással tegyük fel az újat? – Ez a kérdés azonban nagyon is helyénvaló és a megfelelő választás nagy előnyöket kínál. Mert egyáltalán nem egyértelmű a válasz. Sokminden függvénye, hogy érdemes-e ráburkolni vagy felszedni inkább.

Mely esetben érdemes ráburkolni?

Iroda felújítás vagy irodai padlócsere esetén akkor érdemes lehet megkímélni magunkat a padlófelszedés poros, koszos, időigényes munkálataitól, ha esztétikai okokból vágyunk új padlózatra. Ez azt jelenti, hogy csak akkor szabad és érdemes ráburkolni, ha a meglévő padlónak nincsenek a későbbiekben gondot okozó tulajdonságai, sérülései. A repedezett felület a szélesedett fugák, a kopott kinézet a feltöredezett felület nem problémás alapok, így ezekre nyugodtan rá lehet burkolni. Mindamellett, hogy időt, energiát, pénzt spórolunk a felszedés elhagyásával, plusz előnyöket is nyerünk a ráburkolással. A már meglévő padlózat alatt valószínűleg rendben van a kiegyenlítő réteg, a szigetelés, így a burkolás ezen részeit is elkerüljük. Ráadásul a régi padló plusz szigetelést jelent, ami számunkra esetleg a hőmegtartásban mutatkozik meg, az alattunk lakók, dolgozók számára pedig hangszigetelő jellegű.

TIPPEK
Ráburkolásánál az első lépés a szegélylécek felszedése legyen, majd egy alapos tisztítás és fertőtlenítés, valamint a rögzítő szegek (ha vannak) mélyebbre kalapálása, nehogy ezek a későbbiekben kárt okozzanak új padlónk szerkezetében. Ha találunk mozgó deszkákat, fontos őket fixálni, különben az új padlózat sem lesz teljesen fix és nyikorgásmentes.

irodai_padlo_felszedese

Amikor nem szabad ráburkolni

Néhány alapvető eset, mint például az ajtók mozgásának biztosítása mellett számos tényező képezheti a ráburkolás akadályát. Elsősorban a padló korhadtsága, a penészedésre való hajlam, rosszabb esetben a rothadás és nemkívánatos lakók (szú) azok a tényezők, melyek meglétekor a ráburkolás nem megoldható. Ezen kívül a padló nagymértékű egyenetlensége, hangos nyikorgása is gátat szabhat a könnyebb útnak. nagyon fontos, hogy csak megfelelő, tiszta, száraz felületre burkoljunk és mielőtt döntést hozunk a lehető legalaposabban vizsgáljuk át meglévő padlónk minden egyes négyzetcentiméterét. Jó, ha ismerjük a padló előéletét: Mikor rakták le? Milyen módszerrel burkoltak? Milyen szigetelés stb. található alatta és azok milyen állapotban lehetnek most?

Iroda felújítás esetén érdemes kikérni hozzáértők véleményét, akik rendelkeznek megfelelő anyagismerettel és a padlóburkolás minden csínját-bínját elsajátították hosszú évek gyakorlata során. Komoly döntés egy irodai padlócsere, a rossz megoldások, hibák a későbbieknek hatalmas veszteségként köszönhetnek vissza, akár egy újabb padlócserét téve szükségessé.