Milyen sorrendben érdemes takarítani?

Takarítócégként mi pontosan ismerjük az ideális takarítási sorrendet. Természetesen az általánosan működő sorrend mellett néha előfordul, hogy irodára, intézményre vagy épp raktárra specializált módszert és sorrendet kell kitalálnunk, mivel a körülmények megkívánják az eltérő menetet. Azonban a takarításban van néhány szabályszerűség, amit mindenhol követni kell, sőt lehetetlen eltérni tőle, ha megfelelő végeredményt akarunk. Nincs ez máshogy az irodatakarítás esetén sem.

takaritas_sorrend

Ha szeretnél maximális végeredményt, de aktuálisan takarítócég helyett te végzed az irodatakarítást, esetleg munkatársaidra bízod a feladatot, fontos a megfelelő eszközök, tisztítószerek mellett a takarítás sorrendje is. Mutatjuk, hogyan dolgozz:

SZÁRAZ TAKARÍTÁS

A megfelelő takarítási sorrend első eleme a száraz takarítás, ami nagyjából a komolyabb munkálatok előkészítését jelenti. Ilyenkor összeszedsz mindent, ami zavarna a takarításban és amit a nedves eszközökkel csak ide oda tologatnál, kennél.

  • Szedd össze a szemetet, ürítsd ki a kukákat.
  • Pakolj el mindent a helyére
  • Mosogass el az irodai konyhában
  • Tisztítsd meg a kávéfőzőt
  • Mikroszálas kendővel törölj port

PORSZÍVÓZÁS

A porszívózás alapvető és mindenképpen a portörlés, pakolás, szemétlevitel és mosogatás után kell megejteni.

TIPP: Ha portörlés előtt porszívózol, sok port, porcicát, szöszt fog újra a levegőbe küldeni, ami leszáll a megtisztított padlóra és a munkád minősége csökken, kezdheted újra a porszívózást. A takarítás sorrendje logikus alapokra épül, lényege, hogy az egymást követő munkálatok ne rontsanak az előző eredményén.

legjobb_takaritasi_sorrend

VIZES MUNKÁK 1.

Ha már nincs szemét, rendetlenség és látható por, előveheted a tisztítószereket és nekiláthatsz a felületek alapos lemosásának. Az irodában asztalok, székek, polcok, szekrények, irodai gépek, korlátok, pultok, ablakok, párkányok, fűtőtestek és ajtók, kilincsek várják, hogy tisztára mosd, zsírtalanítsd és fertőtlenítsd őket.

A mellékhelyiségekben is a porszívózást követően érdemes az összes felületet fertőtlenítő takarításnak alávetni, valamint vízkövet oldani.

SZELLŐZTETÉS

Mielőtt felmosol, nyisd ki az ablakokat a gyorsabb száradás és a páralecsapódás, penész elkerülése érdekében. Plusz minden irodának szüksége van legalább napi egy nagy szellőztetésre.
A legjobb takarítási sorrend kezdődhet a szellőztetéssel, azonban felmosás után mindenképpen ki kell engedni a “gőzt”.

VIZES MUNKÁK 2. – FELMOSÁS

Ha minden felület tiszta, jöhet a felmosás. Megfelelő mennyiségű, hőmérsékletű vízzel, megfelelő tisztító és fertőtlenítő felmosóval indulj el az irodai helyiség legbelső pontjától, majd haladj abba az irányba, amerre a következő helyiség található. Ha felmostad az egyik helyiséget, mindenképpen cserélj vizet, majd folytasd a munkát a másik helyiségben.

FONTOS! Külön felmosóvödröt és felmosót használj a konkrét munkaterületre és váróra, valamint az irodai konyhára és külön eszközöket a mellékhelyiségek takarítására. Higiéniai szempontból ez rendkívül fontos és így szabályszerű.

Ez a takarítási sorrend alkalmazható otthon is. Nincs benne semmi nehézség, teljesen logikus, azonban bizonyos helyek, alkalmak megkövetelhetnek más sorrendet. A legjobb takarítási sorrend mindig az adott hely sajátosságaitól függ.