Takarítócégként mi pontosan ismerjük az ideális takarítási sorrendet. Természetesen az általánosan működő sorrend mellett néha előfordul, hogy irodára, intézményre vagy épp raktárra specializált módszert és sorrendet kell kitalálnunk, mivel a körülmények megkívánják az eltérő menetet. Azonban a takarításban van néhány szabályszerűség, amit mindenhol követni kell, sőt lehetetlen eltérni tőle, ha megfelelő végeredményt akarunk. Nincs ez máshogy az irodatakarítás esetén sem.

takaritas_sorrend

Ha szeretnél maximális végeredményt, de aktuálisan takarítócég helyett te végzed az irodatakarítást, esetleg munkatársaidra bízod a feladatot, fontos a megfelelő eszközök, tisztítószerek mellett a takarítás sorrendje is. Mutatjuk, hogyan dolgozz:

SZÁRAZ TAKARÍTÁS

A megfelelő takarítási sorrend első eleme a száraz takarítás, ami nagyjából a komolyabb munkálatok előkészítését jelenti. Ilyenkor összeszedsz mindent, ami zavarna a takarításban és amit a nedves eszközökkel csak ide oda tologatnál, kennél.

  • Szedd össze a szemetet, ürítsd ki a kukákat.
  • Pakolj el mindent a helyére
  • Mosogass el az irodai konyhában
  • Tisztítsd meg a kávéfőzőt
  • Mikroszálas kendővel törölj port

PORSZÍVÓZÁS

A porszívózás alapvető és mindenképpen a portörlés, pakolás, szemétlevitel és mosogatás után kell megejteni.

TIPP: Ha portörlés előtt porszívózol, sok port, porcicát, szöszt fog újra a levegőbe küldeni, ami leszáll a megtisztított padlóra és a munkád minősége csökken, kezdheted újra a porszívózást. A takarítás sorrendje logikus alapokra épül, lényege, hogy az egymást követő munkálatok ne rontsanak az előző eredményén.

legjobb_takaritasi_sorrend

VIZES MUNKÁK 1.

Ha már nincs szemét, rendetlenség és látható por, előveheted a tisztítószereket és nekiláthatsz a felületek alapos lemosásának. Az irodában asztalok, székek, polcok, szekrények, irodai gépek, korlátok, pultok, ablakok, párkányok, fűtőtestek és ajtók, kilincsek várják, hogy tisztára mosd, zsírtalanítsd és fertőtlenítsd őket.

A mellékhelyiségekben is a porszívózást követően érdemes az összes felületet fertőtlenítő takarításnak alávetni, valamint vízkövet oldani.

SZELLŐZTETÉS

Mielőtt felmosol, nyisd ki az ablakokat a gyorsabb száradás és a páralecsapódás, penész elkerülése érdekében. Plusz minden irodának szüksége van legalább napi egy nagy szellőztetésre.
A legjobb takarítási sorrend kezdődhet a szellőztetéssel, azonban felmosás után mindenképpen ki kell engedni a “gőzt”.

VIZES MUNKÁK 2. – FELMOSÁS

Ha minden felület tiszta, jöhet a felmosás. Megfelelő mennyiségű, hőmérsékletű vízzel, megfelelő tisztító és fertőtlenítő felmosóval indulj el az irodai helyiség legbelső pontjától, majd haladj abba az irányba, amerre a következő helyiség található. Ha felmostad az egyik helyiséget, mindenképpen cserélj vizet, majd folytasd a munkát a másik helyiségben.

FONTOS! Külön felmosóvödröt és felmosót használj a konkrét munkaterületre és váróra, valamint az irodai konyhára és külön eszközöket a mellékhelyiségek takarítására. Higiéniai szempontból ez rendkívül fontos és így szabályszerű.

Ez a takarítási sorrend alkalmazható otthon is. Nincs benne semmi nehézség, teljesen logikus, azonban bizonyos helyek, alkalmak megkövetelhetnek más sorrendet. A legjobb takarítási sorrend mindig az adott hely sajátosságaitól függ.