Mikroszálas törlő vagy mikroszálas kendő néven olyan takarítóeszközök állnak rendelkezésünkre irodatakarításhoz is, melyek jelentős előnyöket kínálnak a végeredményt és az annak eléréséhez szükséges időt tekintve is. Egyszerűsítik, gyorsítják munkánkat, azonban fontos megjegyezni, hogy megfelelő használatuk során fertőtlenítő takarításra nem alkalmasak. Ha érdekel, miben élenjárók és mire nem használhatók a mikroszálas kendők, olvass tovább!

mikroszalas_kendo_2

Mitől más a mikroszálas kendők?

A mikroszálas kendők nevükhöz híven nagyon apró szálakból álló törlőkendők, melyek szálvastagságát a nylonharisnyáknál megismert den-ben (denier) határozzák meg. A mikroszálas törlőkendők szálvastagsága 0,1 és 0,6 den között mozog. Ez így lehet, hogy semmit sem mond, ám összehasonlítási alapnak kiválóak a harisnyák, melyek közül a legvékonyabb szálvastagság 15 den. Ha hajunkkal hasonlítjuk össze a mikroszálas kendők szálvastagságát, akkor elképesztő számadatot kapunk. Egy hajszálnál 100-szor vagy akár 150-szer vékonyabb szálakból állnak ezek a takarítóeszközök. Egyértelmű tehát, hogy szabad szemmel nem láthatjuk őket. A szálvastagság, vagy ez esetben szálvékonyság révén milliós nagyságrendű ék alakú keresztmetszetet találunk a mikroszálas takarítóeszközökben, melyek a legkisebb szennyeződéseket is hatékonyan fogják fel. A mikroszálak lehetővé teszik, hogy a bonyolult gyártási folyamat során ékek és hornyok alakuljanak ki a szemmel nem látható szálakon és szálak között, így egy olyan felületet kapva, amely az eddigi lehetőségekhez képest döbbenetesen hatékonyabban szedi magába a mikroszennyeződéseket is. Egy mikroszálas törlőkendő a saját súlyánál 6-7-szer több koszt szed fel.

mikroszal

Mire alkalmasak és mire nem a mikroszálas kendők?

A mikroszálas törlőknél jobb száraz portörlő nincs. Magukba szedik a legkisebb porszemeket, szöszöket is, nem hagynak maguk után semmit és a felület, melyen végighúztuk őket, makulátlanul tiszta lesz. Száraz ablaktisztításra is alkalmasak, mikor csupán gyorsan szeretnénk egy átláthatóbb üveget kapni. Kényes üvegasztalok, monitorok, sérülékeny és vizes módszerrel nem tisztítható felületek esetén szintén a legjobb barátunk lehet a jó minőségű mikroszálas törlőkendő.

Irodatakarítás során nagyon jól jön az ilyenfajta segítség, akár magunk takarítjuk irodánkat, akár egyszemélyes takarítónk van, akár takarítócég vagyunk. Azonban önmagában nem elegendő az ilyen kendők használata. A fertőtlenítés alapkövetelmény irodatakarítás, intézménytakarítás során, így a mikroszálas törlőkendők csupán egy részét képezik a takarítócég, takarító eszköztárának. A felületes alapos mosása a fertőtlenítő takarítás elképzelhetetlen víz vagy nedves tisztítószerek nélkül. A mikroszálas kendő viszont hasztalan, ha nedvesség éri. Az ilyen kendők egyáltalán nem alkalmasak nedves takarításra, így semmilyen olyan munkálathoz nem vesszük hasznukat, ahol vízzel kell dolgozni. A felületek fertőtlenítéséhez, lemosásához tehát mindenképpen más jellegű eszközöket kell használni, a mikroszálas kendőket ne pazaroljuk el ilyesmire.

Takarítócég vagyunk, így mindennemű minőségi és hasznos takarítóeszközzel, tisztítószerrel és takarítógéppel fel vagyunk szerelkezve. Egy irodában biztosan nincs ilyen volumenű eszköztár, azonban mikroszálas törlőkendőket érdemes beszerezni, mert a gyors portalanításra páratlanok.