A padlószőnyeg vagy szőnyegpadló lassan visszaszivárog a divatos padlóburkolatok közé. A 80-as években élte fénykorát ez a melegburkolat típus, azonban egy jelentős időre, főleg a 2000-es években, mellőzötté vált.

Sok tévhit és kevés tényismeret jellemzi a padlószőnyeghez való hozzáállást, ezért fontosnak tartottuk, hogy szót ejtsünk róla.

szonyegpadlo_az_irodaba

A padlószőnyeg nehezen tisztítható?

A padlószőnyeg az irodában nagyon sok szennyeződésnek van kitéve, de semmivel sem többnek, mint egy lakóházban. Sőt! Az irodai környezet jellemzően kevesebb ételmaradékot, kilöttyent kávét, bort, üdítőt, beletaposott csokoládét és állatszőrt termel, mint a családi házak, vagy lakások. Ugyanakkor sok esetben a közületi felhasználáshoz hasonló terhelés a jellemző, papucs helyett utcai cipő, párfős család helyett tőbbtízfős dolgozói csapat és ügyfélkör tapossa nap, mint nap. Nem mindegy tehát a padlóburkolat típusa és minősége, ha hosszú ideig szép és higiénikusan tartható megoldást keresünk.

Egy takarítócég természetesen könnyedén megbirkózik a piszkos szőnyegpadló problémájával, azonban megfelelő szekértelem, megfelelő eszközök és szerek nélkül egy önállóan alkalmazott takarítónő vagy az iroda egyik lelkes dolgozója nem fogja tudni makulátlanul kitisztítani a szőnyeget. Pedig rendkívül fontos, egy ilyen jellegű padlóburkolatot rendszeresen alapos és hatékony takarításnak vessenek alá.

Irodatakarítás közben padlóburkolattól függetlenül minden padlót megtisztítunk. A padlószőnyeg az irodában azonban időnként nagytakarítást is igényel a folyamatos karbantartás mellett. A különböző szálak, rostok közé beülő por éppúgy lehet allergén és ronthatja a levegő minőségét, mint az ugyanígy beülő pollen. A higiénia alapkövetelménye, hogy baktériumok, gombák és vírusok tenyészésére alkalmas felület, szennyeződés a lehető leghamarabb, maradéktalanul el legyen távolítva. Ez esztétikai kérdés is, hiszen rendkívül ronda látvány egy ételmaradékos, foltos, lábnyomos szőnyegpadló.

padloszonyeg_az_irodaban

Összességében elmondhatjuk, hogy a padlószőnyeg tisztíthatósága anyagától és szálbevonatától függ. A megfelelő szőnyegpadló jól tisztítható a megfelelő eszközökkel.

Irodába milyen padlószőnyeget tegyünk?

Egyszerűen azt mondhatjuk, hogy a padlószőnyeg kiválasztásakor elsősorban a poliamid szálakból készültek között é. A poliamid szálakból álló padlószőnyeg könnyen tisztítható, nem issza be a szennyeződéseket, rendszeresen tisztítva hosszú évekig úgy nézhet ki, mint új korában. A polpropilén anyagú padlószőnyegek ezzel szemben sérülékenyek és könnyedén, gyorsan isszák magukba a szennyeződéseket. Utóbbiakat nehezebb portalanítani, nehezebb makulátlanul tisztára varázsolni és a görgős székek, a bútormozgatás is sokkal könnyebben hagy rajtuk nyomot, mint a poliamid szálú, jó minőségű szőnyegpadlón. Természetesen mindkét típusból vannak jobb és rosszabb minőségűek is, vannak vastagabb és vékonyabb, tömöttebb és ritkább szálú termékek. A minőségre fontos odafigyelni és arra is, hogy egy iroda inkább a „rövidszőrű” típusokkal jár jobban, ahogy a közületek vagy a gyerekszobák, nappalik is.