Ventilátor vagy légkondicionáló? Te mivel hűtöd az irodád?

Pokoli melegek tombolnak, ám az irodai munka nem állhat meg. Fontos, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosíts irodádban, hiszen nem csupán kellemetlen, de egészségügyi kockázattal jár a túlzott meleg. Ma már a legtöbb iroda, lakás, közintézmény, gyár fel van szerelve légkondicionálóval, ám akadnak még, akik az egyszerű ventilátoros közérzetjavítást választják. Melyik a jobb megoldás? Melyik hasznosabb, melyik környezetbarát?

ventilator

Ventilátor az irodában

Irodatakarítás során sok olyan iroda kerül kezeink közé, melyben több ventilátort is találunk. A ventilátor népszerűségének oka, hogy már az olcsóbb darabok is jelentős javulást hoznak, felszerelés, szakemberek bevonása nélkül, folyamatos karbantartást nem igényelve évekig szelet produkálnak.

A ventilátoroknak sok előnyük mellett, némi hátrányuk is van. Valójában a ventilátor nem változtatja meg a helyiség klímáját, nem csökkenti a hőmérsékletet, hanem mondjuk úgy, felületi kezelést nyújt. A meleg levegőt mozgatja, keringeti, szellős, hűsítő érzetet keltve ezzel. Ha elegendő, hogy járjon a levegő, akkor bőven megteszi a megfelelő minőségű, méretű, teljesítményű és darabszámú ventilátor is.

Milyen ventilátort válassz az irodába?

A ventilátor kiválasztásánál az irodai helyiség méretét, a benne dolgozók számát kell figyelembe venni. Természetesen az alapvető minőségi tényezők után. Ha csak átfogóan szeretnél némi hűs szellőt, akkor néhány nagyobb álló ventilátor elegendő. A nagyobb terek levegőjének mozgatására leginkább az oszlopventilátorok alkalmasak, mert ezek jelentős teljesítménnyel rendelkeznek. Azonban a dolgozók egy része igényelheti az intenzívebb hűtést. Ha szeretnél mindenkinek a kedvére tenni, akkor inkább az asztali ventilátorokat válaszd, melyekből nagyjából annyira lesz szükség, ahányan az irodában dolgoznak. A ventilátorhasználat a szellőztetéshez vagy a fűtéshez hasonlóan igen nagy konfliktusforrás, ezért érdemes átbeszélni a dolgozókkal az igényeket és elképzeléseket.

legkondicionalo

Légkondicionálók az irodába

Az irodai légkondi igazi hűvös levegőt eredményez, a helyiség klímája szabályozható vele, nem úgy, mint a ventilátorokkal. Valódi hőszabályzó. A klímaberendezésekkel pontosan szabályozható, hogy hány fok legyen az adott helyiségben, így nem csupán levegőmozgást kapunk. A legtöbb légkondi a hűtést és fűtést is ellátja, ám az olcsóbb darabok és radiátor vagy konvektor, esetleg fal és padlófűtés kombinációja talán gazdaságosabb megoldás. A légkondicionálók nagy előnye, hogy a jó minőségű darabok csöndesek, valamint a páratartalom szabályozásában is szerepet vállalnak.

Milyen légkondiconálót válasszak az irodába?

A klímák között három fő típust különböztetünk meg. A kisebb területek kismértékű hőszabályozására a párologtatós hűtőberendezés ideális választás. Ezek a berendezések csupán néhány fokkal csökkentik a hőt, de kisebb energiaráfordítással működnek. A split klímák, melyeket a legtöbben ismernek, a levegő hűtését és fűtését végzik, jelentős változtatásokra képesek. Viszonylag nagyfogyasztásúak. Vannak ezeken kívül mobil klímák is, melyek között kismillió különbözőt találhatunk. Ezek jelentős része kisebb területek hűtésére szolgál, valahol a párologtatós klímák és split klímák között helyezkednek el, közelebb a split típusokhoz. Mivel ezek egyszerűen telepíthetők, igazán jól jönnek akkor, ha csak nagy kánikulában van szükség valami masinára.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy irodatakarítás szempontjából mindegyik megoldás plusz port jelent, hiszen a levegő folyamatos mozgásával a felületeken lévő por állandóan száll, mindig új helyen rakódva le.

Plusz Tipp:

Használj fényáteresztő árnyékolókat és a helyiségbe tűző nap ellen vesd be őket, így több foknyi meleget is megúszhatsz.