Pokoli melegek tombolnak, ám az irodai munka nem állhat meg. Fontos, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosíts irodádban, hiszen nem csupán kellemetlen, de egészségügyi kockázattal jár a túlzott meleg. Ma már a legtöbb iroda, lakás, közintézmény, gyár fel van szerelve légkondicionálóval, ám akadnak még, akik az egyszerű ventilátoros közérzetjavítást választják. Melyik a jobb megoldás? Melyik hasznosabb, melyik környezetbarát?

ventilator

Ventilátor az irodában

Irodatakarítás során sok olyan iroda kerül kezeink közé, melyben több ventilátort is találunk. A ventilátor népszerűségének oka, hogy már az olcsóbb darabok is jelentős javulást hoznak, felszerelés, szakemberek bevonása nélkül, folyamatos karbantartást nem igényelve évekig szelet produkálnak.

A ventilátoroknak sok előnyük mellett, némi hátrányuk is van. Valójában a ventilátor nem változtatja meg a helyiség klímáját, nem csökkenti a hőmérsékletet, hanem mondjuk úgy, felületi kezelést nyújt. A meleg levegőt mozgatja, keringeti, szellős, hűsítő érzetet keltve ezzel. Ha elegendő, hogy járjon a levegő, akkor bőven megteszi a megfelelő minőségű, méretű, teljesítményű és darabszámú ventilátor is.

Milyen ventilátort válassz az irodába?

A ventilátor kiválasztásánál az irodai helyiség méretét, a benne dolgozók számát kell figyelembe venni. Természetesen az alapvető minőségi tényezők után. Ha csak átfogóan szeretnél némi hűs szellőt, akkor néhány nagyobb álló ventilátor elegendő. A nagyobb terek levegőjének mozgatására leginkább az oszlopventilátorok alkalmasak, mert ezek jelentős teljesítménnyel rendelkeznek. Azonban a dolgozók egy része igényelheti az intenzívebb hűtést. Ha szeretnél mindenkinek a kedvére tenni, akkor inkább az asztali ventilátorokat válaszd, melyekből nagyjából annyira lesz szükség, ahányan az irodában dolgoznak. A ventilátorhasználat a szellőztetéshez vagy a fűtéshez hasonlóan igen nagy konfliktusforrás, ezért érdemes átbeszélni a dolgozókkal az igényeket és elképzeléseket.

legkondicionalo

Légkondicionálók az irodába

Az irodai légkondi igazi hűvös levegőt eredményez, a helyiség klímája szabályozható vele, nem úgy, mint a ventilátorokkal. Valódi hőszabályzó. A klímaberendezésekkel pontosan szabályozható, hogy hány fok legyen az adott helyiségben, így nem csupán levegőmozgást kapunk. A legtöbb légkondi a hűtést és fűtést is ellátja, ám az olcsóbb darabok és radiátor vagy konvektor, esetleg fal és padlófűtés kombinációja talán gazdaságosabb megoldás. A légkondicionálók nagy előnye, hogy a jó minőségű darabok csöndesek, valamint a páratartalom szabályozásában is szerepet vállalnak.

Milyen légkondiconálót válasszak az irodába?

A klímák között három fő típust különböztetünk meg. A kisebb területek kismértékű hőszabályozására a párologtatós hűtőberendezés ideális választás. Ezek a berendezések csupán néhány fokkal csökkentik a hőt, de kisebb energiaráfordítással működnek. A split klímák, melyeket a legtöbben ismernek, a levegő hűtését és fűtését végzik, jelentős változtatásokra képesek. Viszonylag nagyfogyasztásúak. Vannak ezeken kívül mobil klímák is, melyek között kismillió különbözőt találhatunk. Ezek jelentős része kisebb területek hűtésére szolgál, valahol a párologtatós klímák és split klímák között helyezkednek el, közelebb a split típusokhoz. Mivel ezek egyszerűen telepíthetők, igazán jól jönnek akkor, ha csak nagy kánikulában van szükség valami masinára.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy irodatakarítás szempontjából mindegyik megoldás plusz port jelent, hiszen a levegő folyamatos mozgásával a felületeken lévő por állandóan száll, mindig új helyen rakódva le.

Plusz Tipp:

Használj fényáteresztő árnyékolókat és a helyiségbe tűző nap ellen vesd be őket, így több foknyi meleget is megúszhatsz.