Sokan panaszkodnak arra, hogy takarítás, mosogatás után kiszárad kezükön a bőr, megrepedezik a körömágy és még körmeik is rosszabb állapotba kerülnek. A háziasszonyok jól tudják, hogy már egy nagyobb mosogatás vagy nedves takarítás is mennyire kikezdi a kezeket, hát még a komolyabb portörlés, ami rendkívüli kiszáradást tud okozni. Az egyszemélyes takarítók, akik közül néhányan sajnos nem használnak gumikesztyűt, szintén tapasztalhatnák a kézbőr kiszáradásának kellemetlen következményeit.

Takarítócégünk munkatársai mindig megkapják és használják a szükséges védőfelszereléseket, de sok egyéni takarító vagy háziasszony megfeledkezik a gumikesztyű szükségességéről. természetesen egész nap vagy akár csak néhány órán keresztül viselt gumikesztyű is tud kényelmetlenné és bajossá válni, ezért időnként fontos a kezeket megszellőztetni.

Számtalan kézkrém kínálja magát a drogériák polcain. Némelyikül azonnali hatást vagy épp körömerősítést ígér, míg mások az összetevőik legerősebbikével adják el magukat. Mitől jó egy kézkrém? Kinek, melyik ajánlott? Hogyan döntsem el, hogy valóban a legjobbat veszem-e a polcról? Ennek járunk utána nagyvonalakban mostani cikkünkkel.

Mitől jó egy kézkrém?

A kézkrém, ahogy minden más bőrápoló az összetevőinek típusától és koncentráltságától lesz olyan, amilyen. Az ár nem mindig mérvadó. Van rengeteg drága, de a drogériás átlagnál nem jobb kézkrém és a drogériák sajátmárkás kézápolói között, alacsony áron isteni dolgokat találhatunk. Mindenképpen összetevőlista alapján válasszunk kézkrémet! Elmondjuk, mit érdemes keresni.

Urea: Az urea egy rendkívül erős hidratáló, melynek magasabb (2-3%-tól fölfele) koncentrációja a kiszáradt kezekre is gyógyír.

Aloe Vera: Ha természetes aloe vera kivonatban gazdag kézkrémet találunk, akkor a vízhiánytól száraz kezünkre egy könnyed és gyorsan beszívódó termékkel van dolgunk. A durva környezeti hatásoknak kitett kezeken azonban az aloe vera önmagában aligha segít.

Avokádó olaj: Az avokádó zsírsavai a bőr saját szükségletéhez jól passzolnak, így azonnal és könnyedén hasznosul kívülről is. Ha természetes avokádóra épülő kézkrémet választunk, a körömágyainkat is jól táplálhatjuk vele.

Panthenol: a penthenolt égési sérülések azonnali, gyors enyhítésére is használják, mert nyugtató, hidratáló és „építő” jellegű. Ha mellé van még krémünkben a listán szereplő összetevők közül, akkor nagy valószínűséggel erős hatást kapunk majd.

Argán olaj: ez viszonylag ritka összetevő és főleg a drágább krémek tartalmazzák, de nagyon hatékony a bőr hidratálásában és táplálásában.

Tokoferol: Azaz E-vitamin. Nyugtató, hidratáló, vízmegkötő elem, mely a száraz kezeket pillanatok alatt rugalmasabbá teszi. Viszont önmagában kevés, ha nagyon kiszáradt bőrről van szó.

Fontos, hogy a kezek kiszáradása ellen hidratáló és tápláló összetevőkkel is védekezzünk. A zsíros, olajos összetevők többféle tápanyagot juttatnak a bőrbe, míg az E-vitamin, aloe vera, urea és panthenol inkább a vízmegkötést növeli.