Akár irodatakarítás, akár otthonaink kitakarítása, az enyhe idő magával hozza az ablakpucolás, nagy szellőztetések, átfogóbb takarítások elvégzésének lehetőségét. Érdemes kihasználni a plusz fokokat, kimosni, lemosni, átmosni mindent, hogy aztán hónapokig élvezhessük a friss, tiszta lakás, munkahely kényelmét. Természetesen az ablakmosással, függönycserével és a szekrények tetejének nagytakarításával nem lehet hónapokat várni. ha háztartásról van szó, egy átfogó takarítás után a rendszeres takarítás kisebb feladatokat jelent csupán. Mondhatjuk, hogy két nagytakarítás között „rendfenntartás” a cél. Ezzel szemben egy iroda vagy más munkahely heti agy hetei többszöri teljes megtisztítást igényel, különös tekintettel a fertőtlenítésre. Főleg most, a covid-19 alatt.

tavaszi_ablaktisztitas

Tavaszi ablakmosás

Talán még korai lenne kijelenteni, hogy tavaszodik, de a napokban tavaszias időjárásnak örülhettünk. Ilyenkor egy-két órát igazán nem megterhelő az ablakmosásra szánni, hiszen már maga a helyzet kellemes, hogy nyitott ablaknál, verőfényes napsütésben tevékenykedhetünk. Gyorsan elő a lavórral, a szivacsokkal, törlőkendőkkel és ablakpucolókkal és tisztítsuk meg üvegeinket!

A tavaszi ablakmosás nem lehet teljes a párkányok, ablakkeret és ablak környékének alapos megtisztítása nélkül. Otthonainkban érdemes szezononként áttakarítani az ablakot teljes egészében. Irodatakarítás során mi ezt kicsit sűrűbben is elvégezzük, ha szükséges. Fontos, hogy mindig makulátlan tisztaság tükröződjön az ablakokon vagy üvegajtókon vissza, hiszen ezek azok a felületek amik egy kicsit rendetlen iroda esetén is a tisztaság és rendezettség látszatát keltik, ha rendben vannak. Miért? Mert nagy felületek és mindenki tudja, hogy még a légy lábnyoma is ordít róluk, nemhogy az elhanyagolás.

ablakpucolas_tavasz

Hogyan érdemes ablakot mosni ilyenkor?

Irodatakarítás vagy otthoni takarítás, egyre megy, ha gyorsan kell dolgozni. Az ablakmosáshoz a kezdődő jó időben érdemes mihamarabb nekilátni. Mivel a kora délutáni órákban már visszahűl az idő, délelőtt vagy dél körül a legjobb elintézni a szellőztetést, ablaknyitást igénylő vizes munkákat. Érdemes az átfogó tavaszi ablakmosás előtt kiporszívózni azokat a részeket, ahol felgyűlt a por, a szöszök, rovartetemek, madártollak és egyéb érdekességek. A vizes munka előtt töröljük át az ablaküveget és a keretet is, portalanítsuk, hogy minél kevesebb szennyeződést „kenegessünk” majd a felületen a vizes szivaccsal. Készítsük elő a szükséges takarítóeszközöket és szereket, majd az ablak körüli részekkel kezdve mossuk át az egészet. Fontos, hogy az ablak felső és oldalsó részeinek lemosását szárazra törlés zárja. Az ablaküveg megtisztítását követően mossuk le az alsó ablakkeretet és a párkányt.

Ha már amúgy is nyitva az ablak, intézhetünk egy nagyobb felmosást, lemoshatjuk a fűtőtesteket, a polcokat, szekrényeket és itt az ideje a függönyök lecserélésének, kimosásának is. A jó időt érdemes kihasználni és nagymosásokat, kárpittisztítást végezni. Ilyenkor pár perc alatt kiszellőzik a pára, gyorsabban szárad minden és a jó időt friss beltérrel élvezhetjük tovább.

Irodatakarítás során takarítócég lévén pontosan tudjuk, hogy nekünk is ki kell használni az időjárás adta lehetőségeket. Ilyenkor nagyobb szellőztetést végzünk, megragadjuk az alkalmat arra, hogy az időszakosan tisztított felületeket most alaposan átmossuk, hiszen télen, hideg időben érdemes minél kevesebb párát előidézni helyiséginkben. Most nincs ezzel gond, hajrá, lehet vizezni bátran!