Por, por és por. Por van mindenütt, még takarítás után is. hogyan lehetséges ez? Honnan jön ez a rengeteg por, szösz? Miért van az, hogy hiába porszívózunk és mosunk föl, másnapra mégis minden látványosan porossá válik? A por gyors felgyülemlésének rengeteg oka lehet, ezek közül most az egyik legsunyibbat mutatjuk be, melyre sokan nem is gondolnának. Aztán mikor véletlenül rátalálnak a „nagy titokra”, igazi „aha-élményben” lesz részük.

miert_porosodik

Ott is poros, bizony ám!

Ha rendszeres takarítás mellett is minden poros, akkor nem találtad meg a fő forrásokat. Azzal mindenki tisztában van, hogy a polcokról, komódokról, székekről, szekrénytetőkről, párkányokról és egyéb felületekről érdemes letörölni a port, mielőtt porszívózni, majd fölmosni kezdünk. De nagyon, nagyon sok olyan kis zug, apró felület található a lakásainkban, mely kívül esik figyelmünkön, így kimarad a portörlés rituáléjából. Na, innen jön elő az a rengeteg por és szösz (néha sajnos atkák, hangyák és hasonló kis élőlények), ami takarítás után nagyon gyorsan jól látható mennyiségben gyűlik össze a kívülről származó egyéb porral ismét.

Szellőztetés során a levegőben rengeteg apró részecske utazik be lakásunkba. Ruhánkon, hajunkon, táskánkon is becipeljük a kis szennyeződéseket lakásunkba. Tevékenységeink mindig valamiféle porképződéssel járnak, még akkor is, mikor nem gondolnánk ilyesmire. Sok kicsi sokra megy alapon aztán napok kérdése csupán, hogy egy jól tisztán tartott lakás is csupa por legyen.

Azonban mint az előbb már elkezdünk kifejteni, a por nem csak kívülről jön. Ha benyúlsz a szekrényedbe, fiókokba, hogy kivegyél valamit, minimális port húzol vele elő. A ruháink is porosak, szöszösek, súrlódás hatására mikrorészecskék válnak le róluk. Ugyanígy van ez a könyvekkel és nagyjából bármivel, ami megtalálható otthonainkban.

honnan_jon_a_por

Arra gondoltál már, hogy a villanykörtéről, a világítótestről mennyi por száll alá, ha nem takarítod rendszeresen? Vagy a karnisokról, a függönykarikákról, reluxákról? A szekrények fogantyúi, a falon lévő képek, a fal mentén futó csövek mind-mind jelentős mennyiségű port gyűjtenek össze felületükön. Folyamatosan. Ha nem mosod rendszeresen a függönyöket, bőséges portermelőhöz juthatsz hozzá. A portalanítás hosszadalmas, unalmas és aprólékos munka, ha jól akarod csinálni.

A szekrények mögött és alatt pedig szinte új ökoszisztéma jön létra már pár hét alatt, úgyhogy amennyiben csak a tavaszi nagytakarításkor szánsz energiát a nehezen mozdítható bútorok, csövek, radiátorok stb. teljeskörű megtisztítására, egész évben harcolhatsz a gyorsan felgyűlő por bosszantó problémájával. Elegendő egy kis légmozgás, máris előbújik valamicske a titkos rejtekből. Nem kell kereszthuzatnak lennie ahhoz, hogy ez megtörténjen. Ha mozogsz a lakásban, ha kinyitod vagy becsukod két helyiség közt az ajtót, már eléggé megmozgatod a levegőt.