Irodatakarítás során sokszor találkozunk rovar panasszal. Hangyák, pókok, csótányok zaklatják az iroda népét, melyek sokszor az intenzív és hatékony takarítás hatására is betévednek. Egy makulátlan irodában is lézenghet egy magányos pók, de egy kis hangyát is vezethet étel után kutató útja tiszta vidékekre. Az őszi szezonban egy különleges kis állatka is felüti fejét, mely időnként egész inváziót intéz bizonyos területek megszállására. Ez az ízeltlábú a legtöbbekből riadalmat vált ki és annak ellenére is, hogy védett, bizony nem egyszer válik áldozattá. A légyölő pókszázlábú a szóban forgó kis rovar, őt vizsgáljuk meg most tüzetesebben.

pokszazlabu_az_irodaban

A légyölő pókszázlábú

Az ijesztő, de közelebbről megvizsgálva egészen szép mintázatú kis, vagy nem is olyan kis rovar eredetileg a Földközi-tenger mediterrán vidékein élt, azonban az ember behurcolta Európa szárazabb területeire is. Szeret a természetben kövek alatt megbújni, a lakásba behúzódva bútorok alatt, mögött a padló réseiben várja az éjszakát.  Testének mérete lábait nem számítva 20-25 cm. 15 pár ízelt lábán rendkívül gyorsan fut, 18 szelvényből álló teste villámgyorsan kanyarog be biztonságot nyújtó rejtekbe, ha üldözzük. De ugyanilyen gyorsan és ügyesen cserkészi be áldozatát is. A százlábúak családjába tartozik, családtagjaihoz hasonlóan ragadozó rovar. Mindent elfogyaszt a kisebb csigáktól kezdve, pókon, keresztül a nagyobb csótányokig. Még az ágyi poloska is finom falat számára. A nála nagyobb rovarokat mérge segítségével könnyedén öli, így széles svédasztal várja egy-egy elhanyagoltabb iroda vagy lakás zugaiban.

Sokan tartanak a légyölő pókszázlábú csípésétől. Mérge nem veszélyes az emberre, azonban fájó, méhcsípésre hasonlító duzzanatot eredményez, ha nagy ritkán mégis odacsíp. Elülső lábkezdeményén lévő mérgét gyönge kis szájszervével juttatja áldozatába, de az ember bőrét csak a nagyobb példányok képesek átharapni. Fél az embertől, megcsípni is akkor fogja csak, ha veszélyben, szorult helyzetben érzi magát. Ha ráfekszünk, véletlenül megnyomjuk, védekezésből odamar. Csípése amilyen kellemetlen, olyan gyorsan múlik. Néhány óra alatt lemegy a duzzanat, a fájdalom viszont még ennyi ideig sem tart. Hosszabb ideig, 1-2 nap, csak a pirosság marad meg.

legyolo_pokszazlabu

Miért ne bántsd a légyölő pókszázlábút?

Ha az iroda területén feltűnik ez a villámgyors kis ragadozó rovar, nem kell azonnal megijedni. Főleg nem kell rögtön a papucsért nyúlni, hogy agyoncsapjuk. Nagyon hasznos kis élőlény. Gondoljunk csak bele, ha van egy, netalán kettő-három légyölő pókszázlábúnk, a többi rovarnak nem lesz maradása. Vagy el lesznek fogyasztva, vagy elmenekülnek. A pókszázlábú ártalmatlan, ugyanakkor nagy segítség a hangyák, csótányok, pókok és poloskák távoltartásában, mely célra nagyobb összegeket is hajlandóak vagyunk költeni. Ő ingyen dolgozik, fizetsége pont, az, ami munkáját is képezi.

Ha mégis távol szeretnénk tartani tartsuk szárazon a lakást és tüntessük el mi magunk a pókszázlábú táplálékául szolgáló rovarokat! Ha nincs étel, és még a klíma sem az igazi, biztosan másutt keress majd új hazát magának. Az iroda helyiségeiben talált pókszázlábút ne pusztítsd el, hanem fogd be nagyon óvatosan és tedd ki. Tényleg légy óvatos, törékeny kis állatról van szó.

Biztosra mennél? Az irodatakarítás profi takarítócég segítségével olyan tisztaságot teremt irodádban, hogy a pókszázlábú ételeinek sem jut betevő falat.