Számos iroda fűtését radiátorok biztosítják. Az év enyhe időjárású hónapjaiban a radiátor használaton kívül van, sokszor belevegősödik. Az az iroda, melynek fűtését konvektor biztosítja, nem kerülheti el a szakember segítségét, de a radiátorok légtelenítését akár otthon, akár az irodában, bárki el tudja végezni. Ha még nem tudnád, mikor kell légteleníteni és hogyan csináld, most részletesen elmondjuk.

radiator_legtelenites

Mikor kell légteleníteni a radiátort?

Abból veheted észre, hogy a radiátor légtelenítésre szorul, hogy a fűtés beindítását követően a radiátor alsó része melegszik, míg a fölső rész hideg vagy sokkal hűvösebb marad. Jelentős levegőmennyiség és kevés víz esetén fűtésindításkor szokatlan hangokat hallatnak a radiátorok. Ha ilyesmit hallasz vagy a radiátortest egyenlőtlen melegedését tapasztalod, biztosan légtelenítened kell.

Miért fontos a légtelenítés?

A radiátor légtelenítés, akár egy iroda, akár lakóház esetén több okból is fontos. A levegővel teli radiátor nem ad le annyi hőt, amennyire szükség volna. Nem melegszik fel teljes egészében. Azonban az energia, amit a fűtésre fordítunk, magasabb számlát eredményez, hiszen kisebb felületen, kevésbé tud fűteni radiátorunk, sokkal melegebbre kell felmelegíteni a benne lévő vizet a kívánt hőfok eléréséhez. A radiátor lényege pont a nagy felület. Ebből csíp le a benne lévő levegő. A másik ok, amiért fontos a radiátor légtelenítése, az az, hogy a vízmentes részek korrodálódhatnak.

radiator

Így légtelenítsd a radiátort

A radiátor légtelenítése egyszerű és gyors folyamat. A radiátorok végén lévő karokkal, mint egy csapot, úgy meg tudod nyitni a radiátort. Mindenképpen készíts be egy nagyobb edényt a radiátor kivezetője alá és egy rongyot is. A légtelenítés során távozni fog víz is. Ügyességedtől függ, hogy mennyi. Nyisd meg a csapot, de rendkívül óvatosan. Negyedfordulatonként haladj, hogy lehetőleg csak levegő áramoljon ki. Fogod hallani, ahogy elindul kifelé a levegő. A légtelenítés akkor van kész, mikor a radiátorból elkezd víz folyni. Ekkor zárd vissza a csapot és már kész is vagy. Ha túl sok víz hagyta el a radiátort, lehet, hogy újra kell töltened a rendszert.

Az új radiátorok légtelenítése nagyon könnyű, nem igényel semmilyen szerszámot, csupán egy kart vagy csapot kell elforgatnod, tényleg úgy, mint a vízcsapnál. Azonban a nagyon régi típusú radiátoroknál egy csavar tartja a zárótűt, melyet speciális kulcs segítségével nyithatsz-zárhatsz. Ilyesmi jó esetben van a gondnoknál vagy az iroda tárolójában, de ha nincs, szerelvényboltban vagy fűtéstechnikai üzletben megvásárolható. Jegyezd meg, milyen méretű kulcsra van szükséged, mert a boltban nem fogják tudni, hogy az adott radiátorhoz milyen passzol. A csavarhúzóval vagy speciális kulccsal légteleníthető radiátoroknál légy nagyon óvatos, mert ha túl gyorsan nyitod meg őket, a csavarral együtt a zárótű is kiugorhat. És akkor jöhet a nagy irodatakarítás, mely egy radiátorból igen gyorsan nagy mennyiségű víz tud kiszabadulni.