A takarítás egy rendkívül vízigényes munka, melyből a vizet lehetetlen kihagyni, még a Víz világnapja alkalmából is. Azonban megoldható, hogy csökkentsük a vízhasználatot, mégis higiénikus környezetet teremtsünk. A víz világnapja alkalmából most néhány takarítással és alapvető életvitellel kapcsolatos tippet osztunk meg, amivel vizet spórolunk, ráadásul lemondás nélkül.

A Víz világnapja március 22.

Ma (2022. március 22. ) van pontosan 30 éve, hogy az emberiség ünnepli a Víz világnapját. Pontosabban 30 évvel ezelőtt lett hivatalosan is világnap, ám még ma sem mindenki tud róla. Annyi mindennek van világnapja, hogy számontartani is nehéz, azonban a víz mégiscsak egy nagyon fontos dolog, úgyhogy ezt írjuk csak be a naptárunkba. Az emberiség vízpazarlása eszméletlen mértékeket öltött az utóbbi évtizedekben és komoly nehézségeknek nézünk elébe, ha nem teszünk valamit az édesvizeink megóvásáért.

Nem csak a túl hosszú zuhanyzás, a folyóvíz alatt történő mosogatás és az édesvizes öntözés pazarol, hanem ennél sokkal több helyen folyik el az éltető elem. A különböző eszközök, tárgyak gyártása során elképzelhetetlen mennyiségben használnak vizet, ami aztán szennyezett formában sajnos legtöbbször a természetbe kerül vissza.  Az élelmiszerek gyártása során szintén horribilis vízmennyiségre van szükség, és igazából a természetbe kerülő vegyszerek, olaj beszennyezi vizeinket. Ha csak pár dologra figyelnénk oda, már rengeteget tehetnénk a vízpazarlás ellen:

  • Zuhanyzás, fogmosás, mosogatás és mosás közben takarékoskodjunk a vízzel. Kisebb sugárban, csak amennyi szükséges és szappanozás, fogdörzsölés, edénysúrolás idejére zárjuk el a csapot!
  • Ne öntsünk olajokat, vegyszereket a lefolyóba, valamint a gyógyszerek és kemikáliák csatornába vagy természetbe való kikerülését is akadályozzuk meg! Az étolaj és egyéb olajak is külön gyűjthetőek és leadhatóak már egyre több ponton. a gyógyszereket a gyógyszertárakban leadhatjuk, ahogy azok flakonjait és a blisztereket is.
  • Kevesebb vásárlás, kevesebb kukába került élelmiszer és tárgy! Ha csak azt vesszük meg, amire szükségünk van, és addig használjuk, ameddig csak lehet, esetleg használtan is vásárolunk, akkor nem csak a pénztárcánk örül, de vizünk is több marad.

viz_vilagnapja

Takarítás csak annyi vízzel, amennyi szükséges

A takarítás, akár házi módszerekkel, önállóan, akár takarítócég segítségével történik, egy nagy vízigényű feladat. Ám ha jól csináljuk, kicsit csökkenthetjük az elpazarolt literek számát. Mi, profi és tapasztalt takarítócégként tudjuk, hogyan lehet a lehető leggazdaságosabban elérni a kívánt magas színvonalú eredményt. Fontos számunkra, hogy amennyire lehetséges, óvjuk a környezetet, ezért ha fenntartható takarítás kell, érdemes minket hívni. Sajnos számos olyan részfeladat nem kerülhető ki és szabály nem kerülhető meg, melynek teljesítéséhez nagyobb mennyiségű víz, ráadásul meleg víz vagy pedig vegyszer szükséges.

A higiénia biztosítása sajnos megkívánja a kemikáliák használatát, bár háztartásokban, otthoni módszerekkel a természetbarát vagy természetes anyagok is megfelelőek. Egy munkahelyen azonban ez nem mindig elegendő. Mi tudjuk, hogyan lehet a legkevesebbet pazarolni és szennyezni és most adunk néhány tippet ehhez:

  • Fizikai szennyeződések eltávolítása felmosás, lemosás, kimosás előtt: Ha a port, szöszöket, lekaparható, levehető, kiporszívózható szennyeződéseket letöröljük, lekaparjuk, kiporszívózzuk vagy valahogy eltüntetjük, máris kevesebb víz elég lesz a takarításhoz. Ez az olajos, zsíros és egyéb nedves szennyeződésekre is igaz.
  • Ha elég forró a víz, kevesebbel is tisztaságot varázsolhatunk.
  • Otthon a felmosóvízzel is leöblíthető a WC (persze, ha nem túl koszos a víz a vödörben, különben tisztíthatjuk utána a fajanszot és az is sok vizet pazarol.)
  • A ruhákat és egyéb ruhaneműt igyekezzünk annyiszor felvenni és használni, ahányszor csak lehet, közben szellőztetéssel megőrizni frissességüket. Várjuk össze a teljes adagot és ne mossunk féladagokat, 2-3 ruhát külön! Ha csak évi pár mosást spórolunk meg, az is sokat számít.
  • Szekrényke, polcok, ablakpárkány és dísztárgyak átmosásához nem kell 30 liter víz. Elég egy kis lavór és ha csak portalanítási utáni frissítést végzünk, akkor még vegyszerből is elég keveset használnunk.
  • Vásároljunk környezetbarát, öko tisztítószereket és higiéniai termékeket!
  • Ne használjunk több mosószert, tisztítószert a kelleténél!

A víz világnapja alkalmával írt cikkünkben adtunk pár tippet, hogyan óvhatjuk az életükhöz nélkülözhetetlen vizet és reméljük, hogy minél többen megfogadják egy élhetőbb, fenntartható jövő érdekében!