Otthonunk kitakarítása általában a saját munkák. Takarítócég vagy egyszemélyes takarító, házvezetőnő azokhoz jár, akik munkájuk, elfoglaltságaik miatt nem érnek rá a megfelelő rendet és tisztaságot önállóan fenntartani otthonaikban. A kevés szabad idő és nagy ház kombináció sokszor teszi szükségessé a profi takarító segítségét. Azonban a COVID19 átírta mindennapjainak, most nagyjából mindenki otthon van, önmaga oldja meg a mindennapos takarítási és egyéb feladatokat.

Otthon takarítás koronavírus ideje alatt

A koronavírus takarítás szempontjából mindenkire nagyobb terhet ró. A közintézmények, munkahelyek takarítása, az irodatakarítás, a közterek, üzletek, tömegközlekedési eszközök takarítása mellett otthonaink, saját gépjárműveink tisztán tartása és a személyes higiéniai egy új szintre lépett. Legalábbis reméljük, hogy mindenkinél így történt! Legyen szó takarítócég munkatársaitól, akik profi munkát végeznek vagy háziasszonyról, aki remek takarítási praktikákkal tartja fenn a higiéniát, most mindenkinek nagyobb odafigyeléssel kell tisztaságot varázsolnia. Azoknak, akik kevesebbet takarítanak otthon vagy teljes mértékben takarítócég, házvezetőnő, esetleg rokoni segítség oldja meg a ház tisztán tartását, a jelen helyzetben talán nehezebb dolga van. Akinek nincs gyakorlata a takarítás, fertőtlenítő tisztítás terén, sokkal nagyobb mumusnak láthatja a házimunkát, mint amekkora valójában. A takarítás lehet móka, lehet egy megnyugtató tevékenység vagy közös program. Ez a mostani koronavírus karantén ideje alatt különösen igaz, hiszen túl sok programra nincs lehetőség.

COVID19 és a takarítás, mint program

A COVID19 takarítás szempontjából mérföldkő lehet. Nagyon rég volt példa arra, hogy az egész világot megrázó járvány különösebb óvintézkedéseket kívánt volna. Ám a koronavírus okozta karanténhelyzet magát a takarítást, főleg az otthonaink takarítását egészen új szerepbe helyezte. A takarítás most program, most kikapcsolódás, most lehetőség arra, hogy valamit csináljunk, hiszen hetekre be vagyunk zárva és talán már nincs mit olvasni, talán már főzni sincs kedv vagy megfejtettük az összes rejtvényt, megnéztük az összes filmet és az összes minket érdeklő sorozat befejező részét végigizgultuk már. Jöhet a takarítás, mely most sokkal többet adhat nekünk, mint rendezett, tiszta és higiénikus környezetet:

  • Átmozgat
  • Segít levezetni a fölösleges energiát, stresszt
  • Mivel saját erőből érünk el látványos eredményt, sikerélményekhez juttat
  • beszűkült lehetőségeink mellett igazi változatosság egy kis takarítás
  • Családi program is lehet, amely sok vicces momentumot szül. Főleg ha kisgyerekek vannak, akik aztán igazán egyedi megközelítéssel állnak a leghétköznapibb dolgokhoz is.
  • Megnyugtat, azt az érzést kínálja, hogy mi minden tőlünk telhetőt megtettünk és nincs koronavírus a lakásban.
  • Segít megtartani a produktivitást, önfegyelmet, a mindennapokhoz való tevékeny hozzáállást.
  • Ha beütemezzük, segít fenntartani napjainkban a rendszerességet

A takarításra a koronavírus lecsengése és a karantén megszüntetés után biztosan más szemmel fogunk nézni. A tisztaságot és higiéniát valószínűleg sokkal értékesebb kincsnek tartjuk majd, így fenntartására is nagyobb hangsúlyt fektetünk a jövőben. Takarítócég lévén, az irodatakarítás, intézménytakarítás, fertőtlenítő takarítás szakértőjeként mi mindig is tudtuk, mennyire fontosak ezek a tényezők. Most viszont úgy gondoljuk, hogy mondanunk sem kell a laikusoknak sem, mennyi járulékos előnye lesz ennek a hozzáállásnak.