COVID-19 nélkül is aggódni kell az iroda tisztaságáért? Teljes mértékben! Egy tiszta irodába belépni sok szempontból előnyösebb a munkáltatónak, a munkavállalónak és az ügyfeleknek is, mint egy koszos helyiségben ügyet intézni, dolgozni vagy dolgoztatni. A nyilvánvaló egészségügyi és kényelmi szempontok mellett pszichológiai vetülete is van az irodatakarításnak. A munkakörnyezet tisztasága és higiéniája kihat a munkavégzők egészségére, lelkiállapotára, munkakedvére és természetesen a termelékenységére is. A betérő ügyfelek, partnerek is máshogy ítélnek meg egy tiszta irodát, mint azt, ahol az irodatakarítás félvállról vett tényező.

Koronavírus és egyéb kórokozók

2020 első felét teljes mértékben a koronavírus irányítja. Az irodatakarítás, munkahelyek takarítása most rivaldafénybe került, pedig COVID19 nélkül is éppen ilyen nagy szükség van a profi munkára. Szögezzünk le néhány tényt: Az irodák, munkahelyek, közterek, közintézmények, otthonaink, de még a természet is rengeteg mikroorganizmusnak ad otthon. Ezek egy része hasznos, sőt egyenesen szükséges az ember számára, másik – legnagyobb – része nincs érzékelhető vagy főleg negatív hatással ránk, harmadik részük pedig negatív irányba befolyásolja egészségünket. A káros baktériumok, vírusok, gombák jelenléte egy irodában hatalmas mulasztásnak számít.

Ipari kutatások bebizonyították, hogy egy átlagos irodai íróasztalon 400-szor több baktérium található, mint az átlagos WC-ülőkén. Az irodatakarítás, különösen fertőtlenítő takarítás éppen ezért bír hatalmas jelentőséggel. Ha ez még nem lenne eléggé meggyőző, talán a következő adat segít: egy átlagos irodai telefon – mindegy, hogy vezetékes vagy mobil –  négyzetcentiméterenként  25 127 baktériumot hordoz magán. Ezek nem csupán egyfélék, hanem ugyanúgy, ahogy az íróasztalok, kilincsek vagy bármi, amihez napjában többször, többen is hozzáérnek, különféle kórokozóknak kínálnak teret. Ezeken a felületeken előfordulhat akár Helicobacter pylori vagy E-Coli is.

iroda_fertotlenites

Az iroda konyhája és mosdója

Az íróasztalok, egyéb irodai berendezések mellett kiemelten veszélyesek az irodai konyhák és mosdók is. Igaz, hogy a fentebb említett kutatás az íróasztalokon több baktériumot talált, mint egy átlagos WC-ülőkén, ám ha nem mennyiséget, hanem veszélyességet vizsgálunk, a mellékhelyiségek és az irodai konyha nagyobb mértékben hordozhat fertőzésveszélyt.

A profi irodatakarítás az egész irodát egységesen tisztítja, fertőtleníti. Egy megbízható takarítócég akkor is higiéniát biztosít, mikor nincs koronavírus veszély. A nagyobb forgalmú vagy nagy létszámú irodák esetén a napi takarítás elengedhetetlen, míg kevés dolgozóval működő lakásirodánál a mellékhelyiségek takarításán kívül elég lehet a heti takarítás megrendelése.

A józan ész és a kutatási eredmények is azt mondják, hogy az iroda tisztasága alapvetően befolyásolja az ott dolgozók egészségét, közvetve befolyásolja életminőségét és termelékenységét. Most a koronavírus azt is megmutatta számunkra, hogy a takarítás és a higiénia IGEN vagy NEM kategória. Nincs olyan, hogy féltisztaság, félhigiénia, mert ahol a fertőtlenítőtakarítás kívánalmakat hagy maga után, az bizony nem tiszta, tehát könnyedén lehet veszélyforrás.