Az irodatakarítás része a felsöprés, felmosás vagy a portörlés mellett a mellékhelyiségek kitakarítása és fertőtlenítése, valamint a vizesblokkok tisztává varázsolása is. Így természetesen a vízkő eltüntetése is az irodatakarítás része. De mi is az a vízkő és mennyire jelent problémát?

Tiszta vízből sosem lesz vízkő

vizko_eltuntetése

Irodatakarítás során szinte mindig találkozunk vízkőlerakódásokkal minden olyan helyen, amely gyakran érintkezik vízzel, de ritkán részesül törlésben. Rendszeres takarítással természetesen ez a probléma könnyen kezelhető, a vízkő gond nélkül eltüntethető. Maga a kifejezés azonban megtévesztő, mivel maga a víz, a dihidrogén-oxid semmilyen körülmények között nem alakulhat kőzetté, megszilárdulásának egyetlen lehetősége az, ha megfagy. Csakhogy a vezetékekben folyó víz, még a legjobb minőségű, legtisztább víz is tartalmaz kis mértékben ásványi anyagokat, sókat, és ezek azok, amik idővel lerakódhatnak és vízkövet képezhetnek a különféle felületeken. Többnyire a kalcium-karbonát és a magnézium-karbonát felelős a vízkő megjelenéséért. A rendszeres irodatakarítás során elsősorban a mellékhelyiségekben, különösen a csapok és a WC-k felületén találkozhatunk a vízkőlerakódás nyomaival. Ezek már a heti rendszerességű irodatakarítás során is felbukkanhatnak, különösen azokban az irodákban, ahol a vezetékes víz kifejezetten kemény, azaz nagyobb arányban tartalmaz ásványi anyagokat, illetve ott, ahol eleve többen, gyakrabban használják a folyó vizet. A napi irodatakarítás viszont nem ad lehetőséget a vízkő megjelenésére.  

A vízkő káros hatásai

vizko_karos_hatasi

A vízkő első ránézésre leginkább esztétikai problémát okoz, a fényes, tiszta felületeket opálossá, fakóvá, érdessé teszi. Amennyiben szennyeződések is kerülnek bele, a vízkő barnás elszíneződést is kaphat, ez különösen a WC-k esetében lehet kellemetlen. Természetesen a rendszeres irodatakarítás ezt a problémát nyom nélkül eltünteti. Kevésbé látványos, de súlyosabb gondot jelent a különféle berendezésekben lerakodó vízkő, ami idővel rontja a különféle készülékek, például bojlerek, vízforralók, mosógépek hatásfokát. A vízkő az egészségre is káros lehet, erre az irodákban is gyakran használt vízforralók jelentik a legismertebb példát, amelyek belseje sokszor erősen vízkövessé válik. Az erről leváló apró szemcsék bekerülhetnek a szervezetünkbe és ez hosszútávon egészségkárosító lehet.

A rendszeres irodatakarítás eltünteti a vízkövet az iroda minden helyiségéből, de nem árt észben tartani, hogy a felgyülemlő vízkő berendezéseinket éppúgy károsíthatja, mint egészségünket.