Az irodai szemetes vagy sokak által kuka néven emlegetett hétköznapi eszköz, melyet akár berendezési tárgyként is címkézhetünk, minden otthon, intézmény, köztér, gyár, iroda és egyéb hely alapvető tartozéka. Az ember szemetet termel, sajnos régóta a szükségesnél sokkal többet is, így mindenképpen tudnia kell ezt hová tenni. Az szemetelés globális probléma és nem csak az utcán, természetben, de a munkahelyek, így az irodák beltereiben is.

Minden iroda számára fontos, hogy a szemétgyűjtést megfelelően végezze. Az irodai szemetesek száma sokmindentől függ. Nyilvánvalóan egy kis alapterületű munkahely sokkal kevesebb kukát igényel, mint egy olyan, mely egész épületszinteket foglal el. Ha sok papírszeméttel vagy saját konyhával bíró irodát üzemeltetünk más kukamennyiség és kukatípus szükséges, mint olyan munkahelyekre, ahol számos egyéb szemét keletkezik napi szinten.

Mitől függ, hány irodai kuka kell?

  • Alapterület: Mint említettük, az iroda alapterülete elsőrangú meghatározója a kukaszükségletnek, nagyjából úgy, mint a poroltók esetén, kivéve, hogy a kukák számát és elhelyezését ilyen berkekben nem szabályozza törvény.
  • Dolgozók száma: A dolgozók száma szorosan összefügg az iroda alapterületével, ám kukabeszerzés szempontjából azért is fontos, mert érdemes minden asztalhoz külön papírkosarat biztosítani. Ezen kívül a csupán néhány főt foglalkoztató iroda konyhai szemetese nyilván kisebb méretű, mint a sokfős irodák konyhájában találhatók.
  • A felgyűlő szemét mennyisége: Ez is függ irodamérettől, dolgozószámtól, ám nem feltétlenül van összefüggés. Egy pólónyomással foglalkozó irodában nyilván több szemét keletkezik, mint egy könyvelőnél. A fordítóirodák is rengeteg apró szemetet termelnek, míg az online marketingesek irodájában még papír is alig akad.
  • Az iroda jellege: Fogadunk ügyfeleket, partnereket? A betérők kaphatnak kávét, folyik-e néha meeting, megbeszélés, nagyobb delegációk fogadása? Az iroda jellege meghatározza a helyiségek számát és típusát, így alapvető befolyással bír a kukák, irodai szemetesek számára is.

irodai_szemetes

Az irodai szemetes megfelelő használata

Nagyon fontos, hogy megfelelően használjuk kukáinkat. A papírkosárba értelemszerűen ne dobjunk ételt, folyékony dolgokat vagy olyasmit, ami privát, esetleg gusztustalan. A papírkosár szilárd irodai szemét, főleg irodai munka során keletkező papír, kapcsok, celluxdarabkák stb. gyűjtésére való, de papírzsepi vagy csokipapír még elfér benne.

A szelektív hulladékgyűjtés a szemét minél kisebb mértékű termelése ma központi téma az egész világon, azonban ameddig nincs jobb megoldásra módunk, mindig használjunk kukazsákot, különben folyamatosan ki kell mosnunk kukáinkat. Alapvetően fontos a kuka tisztántartása és rendszeres fertőtlenítése, ám ez nagyon kellemetlen tud lenni, ha a zsák kiszakad, vagy valaki mellé önti a kávét, belefolyik az ételmaradék. Ennél sokkal rosszabb, ha egyáltalán nincs benne zsák és a kukaürítéshez ki kell vinni magát az edényt, majd alapos mosás és megszárítás után vehető csak használatba.

Az irodai kukák tisztántartása higiéniai alapszükséget, elmaradása bűzzel, hangyák, csótányok megjelenésével is járhat. Amennyiben nincs ideje az irodai szemetes rendben tartására, az irodatakarítás szolgáltatás igényléséven egycsapásra megoldódik kukaproblémája is.