A mosogatás az irodában egy sarkalatos kérdés, melyet szükséges feszegetni, hiszen konfliktusok alapja lehet. Az irodai edények mosogatása kinek a feladata kell, hogy legyen? Hol, hogyan és mivel történjen a takarítás, a rend és higiénia fenntartás eme fontos mozzanata?

mosogatas_az_irodaban

A mosogatás körülményei alapjaiban határozzák meg a többi tényezőt. Van-e a külön konyha az irodai mosogatás elvégzésére vagy pedig a mosdó csapjánál kell elöblítenünk, amit használtunk? Családias a légkör, vagy túl sokan vannak dolgozóink egy boxokkal labirintussá tett irodában ahhoz, hogy az otthoni mosogatás elvei alapján mindig a „soros” álljon a szennyes tányérok és poharak elé? Vagy esetleg a luxusirodánk, nagylétszámú, pörgős csapatunk munkáját megkönnyítjük egy takarítócég mosogatás szolgáltatásának igénybevételével?

Az is fontos szempont, hogy mindenki a saját kis bögréjéből issza-e a kávét és ételtartó dobozában hozza ebédjét vagy pedig közös használatú, céges készlet áll rendelkezésre. Nyilvánvalóan a privát bögrék és hazulról hozott ételtárolók nem képezik a közös mosogatás elemeit, hiszen ezekre mindannyian kényesek vagyunk. No de mi van akkor, mikor valaki a privát étkészletét használtan otthagyja az irodai konyhában vagy a saját asztalán díszeleg, netán idővel szagokat is áraszt magából? Az ilyesmiből adódó munkatársi surlódások és az iroda presztízsének csorbulása kellemetlen problémák, akár súlyos végkimenetellel. Mindennek jobb, ha elejét vesszük.

irodai_mosogatas

Irodai mosogatás szabályozása

Irodavezetőként, csapatvezetőként fontos, hogy kézben tartsuk a munkakörünkön kívül eső, ám munkánkat befolyásoló tényezőket is. Fontos megkérdeznünk kollégáinktól, hogy érzik magukat. Fontos menedzselnünk az ellentéteket, a különböző munkatársak közti feszültségeket és ezeknek előjeleire azonnal reagálni. A mosogatás az irodában marginális tényezőnek tűnhet, azonban nem az. Ha vezetőként rendet tudunk tenni és még a hanyagabb csapattagokra is hatást gyakorolunk, nem csak a mosogatás, a tisztaság és higiénia fenntartása, de a megfelelő kollegiális viszonyok megtartása is minket fog dicsérni.

Hogyan vegyük rá munkatársainkat a mosogatásra?

A legfontosabb, hogy tegyük nyilvánvalóvá, a tisztaság közös érdekünk. A mosogatás az irodában éppen annyira jelentős, mint a “rendes munka” levégzése. Érdemes kialakítani egy közös álláspontot, amit mindenki magáénak érezhet, így könnyebben alkalmazkodnak, mint a rajtuk kívül eső, nélkülük hozott szabályokhoz, szokásmeghonosításhoz. Ha valakit otthon nem tanítottak meg arra, hogy eltakarítson maga után, óvatosan vezessük rá, milyen problémákhoz vezet a rendetlen, hanyag hozzáállás. Nem minősíteni kell, inkább kiemelni a megfelelő viselkedés előnyeit. Az is fontos és meghatározó e történetben, hogy az újonnan érkező kollégák már egy szabályokkal rendben tartott környezetbe érkezzenek. Ha egyértelmű számukra, hogy mindenki maga után mosogat, vagy megbeszélés tárgyát képezi a konyhai „beosztás”, sokkal könnyebben térnek át az új szokásokra.