A fűtés az irodában sokféle lehet, legtöbbször nem maga az iroda bérlője vagy tulajdonosa dönt róla, mert már készen kapta. A fűtés típusát elsősorban az épület vagy épület komplexum határozza meg, azonban sokszor van lehetőség egy fő csapásvonalon, több irányba mozogni. Például padlófűtésesre alakíthatjuk irodánkat, ám meg kell maradnunk az egész épületre jellemző gázfűtéses megoldásnál. Viszont arra is van lehetőség, hogy lecsatlakozva a gázrendszerről, elektromos fűtést alakíttassunk ki irodánkban. Ezek a megoldások sokak számára luxus kategóriába esnek, főleg abból kiindulva, hogy számos kisebb és sokszor hazai viszonylatban nagyobb vállalkozás is hagyományos társasházak lakásaiban rendezkedik be, így a fűtés az irodában a társasház fűtésrendszerének része. Ezen lakások legtöbbjében még konvektoros vagy ritkábban radiátoros fűtés található és kevés vállalkozó találná jó ötlenek az egész fűtésrendszer átalakítását, csupán luxusigényei okán. Érthető.

Fűtés az irodában konvektorral – Ciki lenne?

Lehetne arról vitatkozni, hogy felnőtt emberként a „ciki” fogalma életünk mely vetületeinél lehet érvényes kellemetlenség, de valljuk be, ha mások előtt kell szerepelnünk bármilyen módon, bizony legtöbbünknél ott figyel egy kis megfelelési kényszer. Főleg olyankor jelenik meg ez a kényszer, mely ciki helyzeteket teremthet, amennyiben valami balul sül el, amikor reprezentációs értékkel bíró környezetünkre esnek árgus tekintetetek. Betérő ügyfeleink, partnereink legkisebb hányada ítél el amiatt, hogy milyen az irodánk felszereltsége, pláne amiatt, hogy milyen jellegű a fűtés az irodában. Ezzel aztán igazán nem foglalkozik senki, azonban néha mégis tud kellemetlen lenni pár apróság.

A konvektor egy remek találmány, egyszerű, nagyszerű vele a fűtés az irodában vagy lakóházainkban. Előnyei közé tartozik, hogy jól fűt, amennyiben megfelelően működik, ám a régebbi, hagyományos darabok egyrészt nem túl szépek, másrészt nem túl csöndesek. Mikor belobban, nem épp irodába illő hangon teszi, ahogy a hűlést sem tudja észrevétlenül átvészelni. A lobbanások, kattogások, pattogások pedig egyes helyzetekben nevetséges, idegesítő vagy épp idétlen helyeztet teremtve teszik számunkra ellenszenvessé az oly kellemes, meleg környezetet biztosító szerkezetet. Ciki lenne, ha prezentáció alatt végig a pattogás kattogás adná a kéretlen effekteket? És amikor mindenki csöndben dolgozik? Vagy ha partnerünkkel épp egy szerződést olvasunk át, tízperces néma csöndben? A fontosabb kérdés pedig az, hogy emiatt érdemes-e horror összegeket költeni az iroda fűtésének korszerűsítésére. Önmagában ezek okból kifolyólag biztosan nem, hiszen a fűtés az irodában főleg hőmérsékleti szempontból fontos kérdés.

iroda_futes

Fűtés az irodában korszerűen? Az átalakítás nehézségei

Egy iroda fűtésrendszerének felújítása, legyen szó csupán az ugyanolyan megoldás eszközeinek korszerűbbre cseréléséről vagy egy egészen más rendszer telepítéséről, sok macerát, sok költséget, sok fejfájást okozhat. Ha csak nem egy nagy cég saját irodaépületének fűtésfelújítása a szóban forgó korszerűsítés, először is minden engedélyt, hozzájárulást be kell szereznünk. Ha irodaházban rendezkedtünk be, akkor a tulajdonostól vagy működtetőtől kell jóváhagyás, ha pedig egy társasházban állítottuk föl székhelyünket, akkor a lakók beleegyezése szükséges. Utóbbi nagyon sokszor nehezen beszerezhető és ha meg is kaptuk a többség szavazatát sajnos várnunk kell a lakógyűlésig, hogy véglegesen is zöld utunk legyen. A fűtés felújításának munkálatai pedig még ennél is bonyolultabb. Hajmeresztő helyzetek elé állíthat minket, végül pedig az iroda rendjét és tisztaságát is helyre kell állítanunk, miután a fűtés az irodában új köntöst kapott. A fűtésszerelés, csere, korszerűsítés téma igen kiterjedt, így ennek a későbbiekben külön cikkeket szánunk.