Az otthonok takarításának leglátványosabb eszköze a porszívó. Rendszeres irodatakarításra azonban nem elegendő egy hétköznapi, háztartási porszívó, a munkahelyek tisztán tartásához sokkal erősebb eszközök kellenek.

porszívóA több mint száz éves porszívó nagyon egyszerű elven működik. A beépített elektromotor ventillátora gyenge vákuumot idéz elő a gépben, amely a szívócsövön keresztül magához vonzza a porszemeket és az apró, könnyű tárgyakat, amelyek a porzsákba kerülnek. A gép hátulján kiáramló levegő már megszűrve távozik a porszívóból és hűti annak motorját. A legelső, hatalmas monstrum méretű porszívók működtetéséhez gyakran több ember kellett, de olyan eredményesek voltak, hogy mégis sikeresek lettek.

A legelterjedtebb, általános célú háztartási porszívók teljesítménye 700 és 2000 W közötti, súlyuk 4-5 kg körül alakul és porzsákjukba vagy tartályukba átlagosan 2 liter port képesek eltárolni. Ezeknek a közismert gépeknek az ára 15- és 30 ezer forint közé tehető. Ezzel szemben a nagy teljesítményű ipari porszívók ára akár egy autóéval vetekedhet, a csúcskategóriát jelentő készülékek 4-5 millió forintba is kerülhetnek. Teljesítményük akár a 7000 W-ot is meghaladhatja és akár 100 literes tartályba gyűjtik a nagy erővel felszívott port és törmeléket. Ezeket a több száz kilós ipari szörnyszerkezeteket nem irodák takarítására, hanem műhelyek rendben tartására és épületek tisztítására használják.

iroda porszívózás

A rendszeres irodatakarításhoz használt porszívók valahol a háztartási porszívók és a nagy teljesítményű ipari porszívók között helyezkednek el. Teljesítményük és szívóerejük általában nem nagyobb a háztartási porszívókénál, hiszen egy irodában éppúgy nem kell építési törmeléket, kavicsokat, betondarabokat felszívniuk, mint egy háztartásban. Ugyanakkor sokkal tovább bírják a magas fokozaton történő igénybevételt és sokkal nagyobb porgyűjtő kapacitással rendelkeznek, mint az otthonokban előforduló társaik. De a legfontosabb különbség az, hogy a professzionális takarítócégek porszívói minden lényeges extra funkcióval rendelkeznek, sokoldalúak és bármilyen szennyeződéssel elbírnak.

A porszívók között mára nagyon elterjedtek a száraz-nedves porszívók, amelyek tartályukba szétfolyt vizet, kiömlött folyadékot is fel tudnak szívni, miközben ugyanúgy alkalmasak a hagyományos porszívásra is. A száraz-nedves porszívók és a takarítógépek között az a különbség, hogy utóbbiak kevésbé alkalmasak a hagyományos száraz porszívózásra, a vizet viszont nem csak tökéletesen szívják, de fújják is a tisztítandó felületre. Természetesen nem a padlóról vagy szőnyegről felszívott folyadékot juttatják vissza a talajra, hanem tisztítószeres tartályukból spriccelik ki a megfelelő mosó- és tisztító folyadékot a kezelt felületre, majd miután az kifejtette hatását, kerül visszaszívásra a takarítógép szennyvizes tartályába.

Az irodatakarításhoz használt porszívók és takarítógépek sokkal magasabb színvonalat képviselnek a háztartási porszívóknál és használatuk is nagyobb szakértelmet igényel. Ezért is érdemes profi takarítócéggel végeztetni a rendszeres irodatakarítást.