A takarítás és higiénia sajnos nem mindig jár kéz a kézben. Sokan, főleg a munkába belefáradt, idős takarítónők, úgy végzik az irodatakarítást, vagy üzlethelyiségek, vendéglátóegységek takarítását, hogy bár látható kosz nem marad utánuk, a baktériumok nem tűnnek el. Ez nagy probléma, főleg olyan helyeken, ahol nap, mint nap sok ember megfordul és többen dolgoznak együtt.

Munkahelyünkön, legyen az bárhol és legyen bármilyen jellegű, rengeteg veszély leselkedik ránk. Mkézmosásost nem a gonosz, hajcsár főnökökre, balesetveszélyes állapotokra vagy undok munkatársakra gondolunk, hanem a baktériumokra, amelyek számtalan helyen megtelepedve alig várják, hogy megbetegítsenek vagy kellemetlenségeket okozzanak nekünk. A professzionális irodatakarítás ebből a szempontból is fontos, egy normális takarítócég megfelelő fertőtlenítést is végez, melynek hatására a baktériumok nem képesek elszaporodni és nem jelentenek veszélyt ránk.
Egy tanulmány kimutatta, hogy illemhely használata után az ember kezének 6,5 négyzetcentiméternyi területén körülbelül 200 ezer baktérium telepszik meg. Nagy problémát jelent, hogy sajnos még a XXI. századi Európában is nyugtalanítóan nagy számban vannak olyanok, akik nem mosnak kezet vécéhasználat után. Meglepő, de olyanok is vannak közöttük, akikről még csak nem is feltételeznénk ilyen szintű igénytelenséget.

Egy irodatakarítás akkor teljes, ha a mosdók, az előterek, a kilincsek és egyéb felületek, melyeken megállapodhat kezünk, fertőtlenítve vannak. A vécé lehúzója, a vécépapírtartó, a csapok, a kézszárító, kilincsek mind, mi
d alapvetően takarítandó tárgyak, felületek. Megbízható takarítócég munkatársai ezeket nem hagyják figyelmen kívül.

Nagy veszélyforrást jelentenek az irodákban használatos holmik közül a mosogatószivacsok, a közös törölközők, kéztörlésre, vízfelitatásra használatos textíliák, felmosó fejek, lábtörlők és hasonlók. Ezeket naponta szokás használni, ám azzal legtöbbször senki nem számol, hogy első osztályú baktériumtenyészetekről beszélünk. Egy alapos takarítócég gondosan ügyel arra, hogy mindig a legtisztább tisztítóeszközökkel végezze a munkát. piszkos felmosóHa nem tiszta a felmosó fej, akkor nem lesz tiszta a padló sem, amelyen végighúzzák. A higiénia megőrzése érdekében nem csak a rendszeres irodatakarítás ajánlott, de a munkatársak tisztaságra való igényét is kívánatos növelni. Ez magától is növekedhet, mannyiben észlelik a profi, képzett takarító személyzet munkájának áldásos hatásait. Egy csillogó irodában sokkal nehezebb névtelenül otthagyni az ételmaradékos mosogatószivacsot a konyhában, sokkal kínosabb otthagyni a leöntött kukatetőt, vagy a gyors felmosás után kimosatlanul a sarokba állítani a felmosót.

A fentebb említett felmérés rámutatott arra, hogy az irodai dolgozók naponta közel 10 millió baktériummal kerülnek érintkezésbe, melyet átlagosan minimum öt embernek át is adnak. Az ember immunrendszere szerencsére elég hatékony ahhoz, hogy az ilyen mindennapos fertőzésekből gyakorlatilag ritkán származzon problémája, de jó, ha gondolunk az otthoniakra is, különösen, ha kisbaba van a családban, és nem kísértjük a sorsot a higiénia hanyagolásával.