Irodatakarítás szempontjából első hallásra talán mindegynek tűnik, hogy egy iroda vagy irodaház hőszigetelt-e vagy sem. Azonban, ha jobban megvizsgáljuk a dolgot, rá kell jönnünk, hogy bizony még az irodatakarítás munkálataiba is beleszól a szigetelés, bár leginkább abban az esetben, mikor annak hátulütői jönnek elő.

 

Iroda hőszigetelése – Előnyök és következmények

A hőszigetelés rengeteget javíthat egy épület hőmegtartásán, így a komfortos állapotok sokkal kisebb energiaráfordítással érhetők el, ebből kiindulva alacsonyabb rezsiköltség lesz a jutalom. Ez hosszú távon nem csak a családi házak, lakóépületek, de irodák szempontjából is jelentős megtakarítást eredményez. Igen ám, de a hőszigetelés csak abban az esetben hozza ígért és elvárt pozitívumait, ha megfelelő minőségű anyagok felhasználásával, az adott falazathoz és az épület rendeltetéséhez passzoló szigetelést használnak, valamint a szigetelőrendszert megfelelő szakértelemmel és körültekintéssel helyezik fel. Az iroda szigetelése általában nagyobb munkálat és az egész irodaépületet érinti, így nem egy-egy külön iroda hatáskörébe tartozik. Viszont az már a különböző irodák dolga, hogy amennyiben nincs mód külső szigetelésre, a saját belső hőszigetelésükről gondoskodjanak. Az irodák belső szigetelése azonban nagyon kényes dolog, sokkal több hibalehetőséget tartogat, mint bármely más hőszigetelés.

A belső szigetelés nagyon gyakran okoz penészedést. Télen rendkívül lehűlnek a falak, mivel az iroda belső hőszigetelése miatt a fűtésből semmit sem kapnak. Ez páralecsapódást idéz elő, a falakba beszivárgó nedvesség pedig belefagy a falazatba és máris úton vagyunk az erőteljes állagromláshoz.

Irodatakarítás és hőszigetelés

Irodatakarítás szempontjából az iroda hőszigetelése azért jelentős, mert amennyiben bajok adódnak a szigetelés után, minden bizonnyal a beltér magasabb páratartalma és penészedés jelentkezik. A takarítócégnek fontos erre felhívni a figyelmét, de természetesen ez az első irodatakarítás alkalmával ki is derülhet. Ilyen esetekben a takarítócég munkatársainak irodatakarítás közben ügyelniük kell arra, hogy az általuk használt eszközök, módszerek a lehető legkevesebb párát juttassák az iroda légterébe, valamint gondoskodjanak a megfelelő szellőztetésről.

Az irodai gépek és dolgozók is megsínylik a rossz szigetelés kellemetlen következményeit. A túlzottan párás levegő, a penészgomba, melynek spórái a levegőben terjedve bárhová eljuthatnak, jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek. Fontos tehát, hogy az iroda hőszigetelése megfelelő legyen vagy amennyiben nem az irodán múlik a dolog, a lehető legnagyobb mértékben ellensúlyozva legyenek. Sajnos azt kell mondanunk, hogy nem minden esetben lehet hatékonyan ellensúlyozni a penészedést és vizesedést, ezért rendszeresen penészírtásra és páramentesítőre van szükség.