Az ivóvíz minősége életbevágó kérdés, és valószínűleg ezért terjednek a különféle víztisztítók az irodákban is. Irodatakarítás során is előfordul, hogy egyes munkahelyeken vízszűrő berendezésekkel találkozunk. De mivel használunk legjobban az egészségünknek? Hatékonyak a víztisztítók az irodákban?

viztisztito

Mire jók a vízszűrők?

A vízszűrő berendezéseket forgalmazó cégek abból indulnak ki, hogy a csapvíz nem eléggé tiszta, esetenként szennyezett, sőt, az egészségre nagyon káros anyagokat, például klórt tartalmaz. Szerintük erre a nyomasztó problémára jelentik a legjobb megoldást a víztisztítók az irodákban éppúgy, mint az otthonokban. További érvük, hogy a szűrt víz a palackozott ásványvíznél is olcsóbb és mindig kéznél van. Hogy ezt az elgondolást jelentékeny számú ember tette magáévá, azt jól bizonyítják az irodatakarítás során is látható víztisztítók az irodákban. A vízszűrőket kínáló cégek érvelése azonban félrevezető. A csapvíz valóban nem teljesen tiszta, hiszen nem desztillált víz, kis mértékben természetes ásványi anyagokat, például kalciumot és magnéziumot, esetenként vasat is tartalmaz. Ez ugyanakkor teljesen természetes, sőt, egészséges dolog, hiszen a természetben sehol nem fordul elő minden ásványi anyagtól mentes desztillált víz.

viztisztito

Ezekre a vízben található anyagokra ugyanakkor szüksége is van a szervezetünknek, és bár ez irányú szükségleteinket más forrásokból is kielégíthetjük, haszontalan dolog kiszűrni őket a vizünkből. Bár ezt sokan tudják, mégis megjelentek a víztisztítók az irodákban, mondván, azok kiszűrik a gyógyszermaradványokat, valamint a mérgező és kellemetlen klórt. A hazai vízügyi hatóságok rendszeresen vizsgálják a csapvíz minőségét, de még soha nem sikerült kimutatniuk benne a legkisebb mennyiségű gyógyszermaradványokat sem. Bár a folyóvizekben már találtak bizonyos gyógyszer-hatóanyagokat, azok koncentrációja is olyan csekély, hogy sokmillió liter vizet kellene meginnunk ahhoz, hogy egy szem tablettányi hatóanyag a szervezetünkbe jusson. A klór mértéke pedig, még a kissé szúrós szagú csapvíz esetén is mélyen alatta van az egészségügyi határértéknek, cserébe viszont elpusztítja a vízvezetékekben esetleg megtelepedő kórokozókat. Ráadásul 10-15 perc alatt nyom nélkül elillan a pohárba engedett csapvízből. A különféle víztisztítók az irodákban tehát haszontalan berendezéseknek tűnnek, de jobb félni, mint megijedni alapon vannak, akik inkább megtartják őket.

Irodatakarítás, légkondicionálás, víztisztítás

Az irodatakarítás során szinte mindenhol találkozunk légkondicionálókkal, a munkahelyek jelentős része ma már a klimatizált. A klímaberendezések sokkal elterjedtebbek, mint a víztisztítók az irodákban, és ezért sokkal ismertebb a tény is, hogy szűrőiket időről időre tisztítani, cserélni kell. Még így is nagyon gyakran fordul elő, hogy a légkondicionálók erősen elszennyeződött légszűrőkkel működnek, és így, bár kellemes hőmérsékletű, de rossz minőségű levegőt áramoltatnak a munkahelyek légterébe. A klímaberendezésekhez hasonlóan idővel a vízszűrők is elszennyeződnek, és bár a víz minőségén nem is érezzük, lehet, hogy végül sokkal szennyezettebb szűrt vizet iszunk, mint amilyen egyébként a tisztítatlan csapvíz lenne! Amíg azonban félelmeket táplálunk az ivóvizünkkel kapcsolatban, addig ott lesznek a víztisztítók az irodákban éppúgy, mint a háztartásokban.