Az irodatakarítás nem pusztán az irodát teszi tisztává, higiénikussá és rendezetté, de nagyon sokat segít a dolgozók jó közérzetének kialakításában is. A rendszeres irodatakarítás hozzájárul ahhoz, hogy a munkahely folyamatosan ugyanazt a kellemes, egészséges és megszokott környezetet jelentse a kollégák számára éppúgy, mint az ügyfelek részére. De miért fontos ez?

Az irodatakarítás alapvető célja a szennyeződések eltüntetése, a rendetlenség felszámolása és a megfelelő fertőtlenítés. Az irodatakarítás tulajdonképpen ugyanazt a célt szolgálja, mint az otthoni takarítás, ha úgy tetszik, szükséges rossz, akárcsak a házimunka. És mivel a munkahelyén senki nem akar még házimunkát is végezni, ezért a rendszeres irodatakarítás a takarító szakemberek dolga. Nekik természetesen sokkal magasabb és egyenletesebb színvonalon kell dolgozniuk, mint amit az egyes otthonok ráncba szedése megkövetel, hiszen itt nem nézhető el egyetlen porcica, egyetlen vízkőfolt sem. Télen és nyáron, a belvárosban vagy az agglomerációban, mindig minden irodának ugyanazt a professzionális tisztaság jár, legyen szó akár napi, akár heti irodatakarításról. Az egyszerű feladatok elvégzésére létrejött szolgáltatásnak azonban további jótékony hatásai is vannak.

dolgozoi_elegedettseg

Alapvető szükségletek

Minden embernek vannak igényei és szükségletei. A legalapvetőbb szükségletek az egyszerű testi igényekhez köthetőek. Táplálék nélkül természetesen senki sem élhet, és azt sem könnyű elviselni, ha nagyon fázunk, vagy ha nagyon melegünk van. A testi szükségletek kielégítését követően azonban magasabb rendű igények is megjelennek. A neves pszichológus, Maslow ezeket a szükségleteket egy piramisként ábrázolta. Szerinte a fiziológiai szükségletek kielégítése után az ember biztonság és védettség iránti igényének kielégítésére törekszik. Ha ez is megvalósult, akkor a szeretetet, a valahová tartozás érzését próbálja kielégíteni. Ezután elismerésre, megbecsültségre törekszik, majd olyan célokat tűz maga elé, mint az önmegvalósítás vagy az esztétikai igények kielégítése. Maslow megállapításaival a pszichológusok túlnyomórészt egyet értnek. De mi köze mindennek az irodatakarításhoz?

Tiszta iroda – biztonságos környezet

tiszta_iroda

Ha feltételezzük, hogy az iroda dolgozói nem éhezve és fázva végzik munkájukat, tehát fiziológiai szükségleteik kielégítést nyertek, akkor a biztonság, a védettség és a kiszámíthatóság iránti igényeik következnek. A munkahelyükön ezek elsősorban a kiszámítható munkafolyamatokra és a megfelelő információáramlásra irányulnak, de alapvető fontosságúak a munkahely fizikai jellemzői is! Minden nap tiszta és rendezett környezetbe érkezni, tudván, hogy a csapok éppolyan tiszták és higiénikusak, mint a padló, az asztalok vagy a kilincsek, már önmagában is nagyban erősíti a biztonságérzetet. Egy hektikusan takarított, esetleg rendetlen munkahelyen, rendezetlen környezetben jóval nagyobb stresszel járhat a munka, míg egy megbízhatóan rendben tartott közegben már maga a rend és a tisztaság is nagyban hozzájárul a biztonságérzet kialakulásához. A rendszeres irodatakarítás így jó közérzetet is eredményez.