A koronavírus új viseletet emelt be mindennapi használati tárgyaink közé. A maszkviselés kötelezővé tételével alapjaiban változtak meg mindennapi szokásaink. Magyarországon és a Föld legtöbb részén agy szabadságot kaptunk abban, milyen típusú maszkot használunk, azonban egyes országokban megszabják, miben léphetsz ki az utcára vagy be egy intézménybe, szórakozóhelyre, boltba stb.

Mire föl a szabályozás? Mi különbség van a szájmaszkok, sálak, kendők hatékonysága között? Erre keressük a választ cikkünkben.

Milyen maszkok közül választhatunk?

Számtalan különböző szájmaszk kapható, sőt a házi készítésű szájmaszkok is népszerűek. Az egyszerű orvosi maszkok mellett komoly, vastag anyagból készült, külön szűrővel ellátott darabokat is vásárolhatunk. Némelyik típus drága, ám több szempontból is gazdaságosabb az olcsó, orvosi maszkoknál. A drága, speciális szájmaszkok napok alatt behozhatják az árukat, tekintve, hogy nem kell kidobni őket és újat vásárolni. Ezzel a pénzen kívül Földünk számára is spórolunk, hiszen kevesebb szeméttel terheljük meg.

Egyes kutatások szerint egy tavasszal kifejlesztett maszktípus a leghatékonyabb, mely vékony, eldobható ugyan, de akár 48 órán keresztül is tökéletes védelmet nyújt. Ezek a maszkok grafént tartalmaznak, amely egyetlen atom vastagságú nanoanyag. Ennek az anyagnak az orvosbiológia és az űrkutatás terén is hasznát veszik majd, úgy vélekednek a kutatók.

Mi a helyzet a többi maszkkal?

Kutatások szerint a többrétegű, szorosan illeszkedő szájmaszkok a leghatékonyabbak. A Florida Atlantic University hosszasan vizsgálta a különböző maszkokat. Tüsszentést és köhögést imitáltak, a maszkokon átjutó részecskék útját lézerrel követték, így rangsorolták a védőfelszereléseket.

Utolsó helyen a kendők, sálak végeztek, melyek mellett holtversenyben állnak az otthon készített, textilanyagból hajtogatott szájmaszkok. Az élen járó típusokhoz képest minimum kétszeres, de egyes anyagtípusoknál és vastagságoknál akár nyolcszoros távolságra is eljutnak a tüsszentésből, köhögésből származó részecskék. Kiderült, hogy önmagában kevés a szűrű szövés.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint, ha maszkot készítünk, legalább három réteget használjunk, és a belső részt pamutból készítsük. A középső rétegnek érdemes polypropilénnek lenni, a külső pedig legyen poliészter vagy legalább azt tartalmazó anyag.

A speciális egészségügyi maszkok járnak az élen, azonban sokszor láthatunk különböző sportmaszkokat viselő embereket is. Az ilyen típusú védőfelszerelések hatékonyak, ugyanakkor meglehetősen kényelmetlenek tudnak lenni, ha hosszabb ideig vagyunk kénytelenek viselni őket.

Az orvosi maszkok vékonyak, ugyanakkor rendkívül jól védenek, hiszen kimondottan arra gyártották őket, hogy fertőzéseket kerüljünk el segítségükkel olyan helyzetekben, mikor fokozott a veszély.

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy minden védelem számít. Ha nincs más lehetőségünk és kénytelenek vagyunk emberek közé menni, még egy kendő is sokat tesz a fertőzés elkerüléséért és azért, hogy mi magunk adjuk át másnak a kórt. Viszont ha csak tehetjük, inkább vásároljunk biztos védelmet nyújtó darabokat vagy készítsünk otthon háromrétegű maszkot esetleg béleljük ki kendőnket a fentebb említett anyagtípusokkal.