A takarítás, így az irodatakarítás egyik leglényegesebb feladata a fertőtlenítés, a különféle kórokozók eltávolítása és elpusztítása. Ellentétben számos intézménnyel, nagy embertömegeket fogadó létesítményekkel vagy a tömegközlekedéssel, az irodák alapvetően tiszta, higiénikus benyomást keltő helyek, hiszen működésük szempontjából kiemelkedően fontos, hogy az ügyfelek kellemesen érezzék magukat falaik között. Ezért minden, magára valamit is adó irodatulajdonos rendszeres irodatakarítási szolgáltatást vesz igénybe. Természetesen az irodákban is kellő gondot kell fordítani a fertőtlenítésre.
A fertőtlenítőtisztítás célkeresztjében a különféle kórokozók és mikrobák állnak, illetve nyüzsögnek. Sok ezer különféle fajtájuk van, most a három fő formájukat vesszük szemügyre.

Vírusok

A legprimitívebb kórokozók a vírusok. A vírusok nagyon kezdetleges létformák, még az egysejtűek fejlettségi szintjét sem érik el, ezért egyes tudományos elméletek nem is tekintik élőlényeknek őket. Minden esetben egy gazdasejttől függ a szaporodásuk és az anyagcseréjük, ezért könnyen megérthető, miért olyan károsak – élősködőként pusztítják az élőlények sejtjeit. A vírusok többsége olyan parányi, hogy hagyományos mikroszkóppal sem láthatóak, csak elektronmikroszkóppal figyelhetőek meg. Vírusok okozzák a náthát, az influenzát és a herpeszt, amelyekkel a legtöbben találkozunk életünk során. Olyan súlyos betegségek kialakulásáért is a vírusok felelnek, mint az AIDS és az ebola.

irdtk_p080

Baktériumok

A baktériumok a vírusokhoz képest valóságos óriások, már hagyományos fénymikroszkóppal is megfigyelhető egysejtűek. A vírusokkal ellentétben a baktériumok egyértelműen élőlények, és nagy részük nemhogy nem káros, de élettanilag nagyon is hasznos, sőt, nélkülözhetetlen. Azonban súlyos betegségeket is terjeszthetnek. A legtöbb gyulladásos, és számos emésztőszervi megbetegedésért baktériumok a felelősek. Utóbbiak egyike a közismert szalmonella. Baktériumok okozzák többek között a kolerát, a pestist, a tífuszt és a vérmérgezést (tetanuszt) is.

irdtk_p081

Gombák

A mikroszkopikus kórokozók harmadik fajtáját a gombák alkotják. Természetesen nem a jól ismert tönkös, kalapos gombák, hanem az egysejtű fajtáik, mint például a Candida élesztőgomba. A különféle penészgombák éppúgy megkeseríthetik az ember életét, mint a közös zuhanyzókban összeszedhető körömgomba. Ugyanakkor a baktériumokhoz hasonlóan a gombák is nélkülözhetetlen részét képezik az ökoszisztémának.

irdtk_p082
Legyen szó akár vírusokról, baktériumokról vagy gombákról, az irodatakarítás során mindegyik kórokozó elpusztításra kerül. Számos olyan fertőtlenítő- és tisztítószer létezik, amely szinte minden veszélyt jelentő mikrobát hatékonyan elpusztít. Vannak, amelyek alkohollal fertőtlenítenek, mások a klórt használják, mint a jól bevált hypo, de az újabbak már klór-és foszfátmentes, környezetkímélő anyagok. A takarítócég profi szakemberei mindenesetre tudják, mivel érjék el a maximális hatást.