A poloskák nyár végi, őszi megjelenése sokaknak okoz gondot. Ellepik a lakások ablakait és munkahelyeinken is pofátlan betolakodóként keserítik meg hétköznapjainkat. Honnan jönnek ezek a büdös kis rettenetek? Ráadásul nem is egyféle van? Milyen hatékony megoldások vannak poloska ellen? Ha érdekelnek a válaszok, olvasd tovább blogbejegyzésünket!

poloska_ellen

Honnan van ennyi poloska?

Évek óta rendszeres így ősszel a poloska invázió. Eszméletlen nagy számban özönlenek ezek a kis kitinesek lakóhelyünkre, munkahelyünkre, lényegében mindenhová. Valljuk be, sokkal jobban jártunk mint ausztrál embertársaink, akik évente kénytelenek elviselni az iszonyatos, ugyanakkor rendkívül látványos pókinváziót. Az interneten sokszor látható extrém eset nem rendszeres, csak az Új-Dél-Wales Murrumbidgee folyó áradása után bekövetezett pókmenekülés eredménye. A folyó ritkán árad oly mértékben, hogy további nehézségeket okozzon, de előfordul néha. Ilyen esetekben a közelében élő nagyszámú farkaspók populáció pánikszerű menekülésbe kezd és mivel több milliónyi nyolclábú él viszonylag kis területen, órák alatt beszövik az áradástól mentes terepet. Nem veszélyes pókféle, nagyjából 30 mm-esre nő és kizárólag akkor csíp, ha veszélyben érzi magát. csípése nem halálos. Ezek fényében valószínűleg hálásak lehetünk, hogy nekünk „csak” néhány ártalmatlan poloska jut osztályrészül az őszi hónapokban.

poloskák_ellen

No de honnan is érkeztek hozzánk a poloskák? A poloskáink egy része hazai, viszont ezeknek az  Ázsiából érkezett társaival találkozunk leginkább lakásainkban. A gondot okozó poloska tehát inváziós faj, alapvetően semmi keresnivalója nem lenne nálunk. Beltereinkben főleg ázsiai márványospoloska, bencepoloska (népies nevén büdös bence, amivel legkínosabb a málnaszemeken találkozni), zöld vándorpoloskás, mezei poloska jön velünk szembe. Sajnos az ágyi poloska is gyakori az elmaradottabb helyeken, de az már egy másik és igen átfogó téma.

Megoldások poloska ellen

Ha a szúnyogháló nem véd, maradnak a különböző, mászórovarokra kifejlesztett rovarirtók. Ezek aeroszolos, azaz fújós formában közvetlenül az állatra fújandók, de elektromos rovarriasztó típusban alapvetően távol tartják a betolakodókat vagy a már beköltözötteket pusztítják el. Sajnos más megoldás nincs, mert a poloska invázió megállíthatatlannak tűnik. Jönnek, megölöd vagy kidobod őket, mást nem tehetsz.

Két különös TIPP poloska ellen:

A poloskák nem kedvelik a menta illatát. Ha a nyílászáróidat körbekened mentaolajjal, esetleg mentás párologtatót használsz, egy részüket távol tudod tartani. Azonban ez sem csodafegyver ellenük.

A poloska kedveli a nedves és puha felületeket. Ezért terjedt el az a poloskagyűjtő megoldás, melyben egy vizes törölközőt lógatnak az ablak, ajtó elé, erkélyre stb., melyre a poloskák örömmel rátelepednek és nem folytatják útjukat befelé a lakásba. Egy irodánál ezt viszonylag nehéz kivitelezni, de otthonaitokban megérhet egy próbát.