Koronavírus, COVID-19 vagy hivatalos nevén koronavírus-betegség 2019 (coronavirus disease 2019), tudományos nevén SARS-CoV-2 koronavírus a világon a legátfogóbb óvintézkedéseket kiváltó vírus. Sok kérdés merül föl körülötte, sokan szélsőséges véleményeket hangoztatnak, rengeteg rémhír és összeesküvéselmélet születik, majd pedig az internetet is kihasználva terjed, pánikot kelt. Szerencsére a televíziókban, rádiókban, internetes felületeken számos hirdetés, felhívás is folyamatosan közlésre kerül, melyből hivatalos és tudományos információkhoz juthatunk, valamint felkereshetjük a kormányok kimondottan a vírusról való informálásra létrehozott weboldalait. Fontos egy minimális forráskritikai érzék és nagyon fontos, hogy felelősségteljesen, folyamatosan informálódva vészeljük át ezt a kaotikus és rendkívüli időszakot és ne keltsünk pánikot önmagunkban és másokban.

koronavirus

Mi az a koronavírus vagyis COVID 19?

A koronavírust fertőző tüdőgyulladásként írja le a WHO és a kínai szakértők. A vírus okozta megbetegedést COVID-19 pandémiának nevezték el. A SARS-CoV-2 koronavírus egy egyszálú RNS vírus, mely lipidburokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az alkohol és a klór képes kárt tenni benne, mivel ezek a vegyületek oldják a lipidburkot, ezáltal a vírus elpusztíthatóvá válik. Cseppfertőzéssel terjedő kórról beszélünk, tehát a rendszeres kézmosás és a minimalizált emberek, emberek-tárgyak-emberek közti érintkezéssel, szükség esetén szájmaszk alkalmazásával jelentős mértékben növelhető az elkerülése. Ne fogj kezet, ne adj puszit, ne igyál mások után és bármihez érsz hozzá, kézfertőtlenítés nélkül ne nyúlj a bőrödhöz, ételedhez, semmihez!

covid_19

A koronavírus tünetei

Arról, hogy mik a koronavírus tünetei, a különböző egészségügyi szervezetek nagyrészt egyformán nyilatkoznak.

  • A WHO szerint láz, légzési nehézségek
  • A CDC (Amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ) a lázat, köhögést és légszomjat emeli ki.
  • Magyarországon a Dél-pesti Centrumkórház még február 4-én, az első magyar megbetegedés előtt a vírusfertőzés tünetei lehetnek: nagyon magas láz, száraz köhögés, izomfájdalom, levertség, később pedig egyeseknél kialakulhat a tüdőgyulladás.

A koronavírus lappangási ideje, azaz az inkubációs idő 2-14 nap közöttre tehető, ám megjelentek olyan becslések is, melyek szerint a lappangási idő akár 27 nap is lehet, ám ez nem feltétlenül megerősített, de nem is cáfolt információ. A különböző egészségügyi szervezetek e téren sem egységesen nyilatkoznak. A WHO és a CDC szerint már 2 nap alatt előjöhetnek a tünetek, míg a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság inkább 10 és 14 nap közé teszi az első koronavírus tünetek megjelenését.

A koronavírus lefolyása nagyon változó. Egyénenként eltérő tünetekkel és szövődményekkel jár. Vannak, akik szinte meg sem érzik, vannak, akik az influenzához hasonló beteg napok után felgyógyulnak, és sajnos előfordul halálos kimenetelű tüdőgyulladás is. Ez utóbbi főleg a gyenge immunrendszerrel rendelkezőket és időseket érinti, de a COVID-19 minden korosztályból követelt már halálos áldozatot 2019-es megjelenése óta.

FONTOS!

Aki teheti, maradjon otthon. Önmaga és mások érdekében is. Rendszeres kézmosás, a kilincsek fertőtlenítése, a vásárolt élelmiszerek dobozának megérintése után is kézmosás nagymértékben hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Fogadjuk meg a kormány és az egészségügyi világszervezetek által hivatalosan közzétett tanácsokat! Ezen kívül nagyon fontos az is, hogy ne pánikoljunk és semmiképp ne kezdeményezzünk vagy támogassunk pánikkeltő lépéseket, kijelentéseket és ezek terjesztését!