A fűtőtestek tisztítása a fűtési szezon végén éppolyan fontos, mint a használatuk megkezdése előtt. Az általában október végétől áprilisig tartó fűtési szezon alatt rengeteg por, kosz gyűlik össze a konvektorokban vagy a radiátorok lapjai között. Jó esetben a radiátorok takarítása minden irodatakarítás alkalmával megtörténik. Azonban, ha nincs megbízott takarítócég, lehetséges, hogy ez a részfeladat kimarad. A konvektoros fűtés nehezebb eset, hiszen a működő konvektort nem szedhetjük szét, belsejének tisztítása nem megoldott.

futotestek_takaritasa

Konvektorok tisztítása fűtési szezon után

A konvektorok ellenőrzése és tisztítása minden fűtési szezon megkezdése előtt szükséges. A tavasztól őszig felgyűlt por, kosz, szöszök jelentős mennyiségűek lehetnek, ám bőven megduplázhatjuk a mennyiséget, ha előző szezon végén elmaradt az alapos tisztítás.

Az utolsó fűtési napot követően mielőbb érdemes rendbe tenni az iroda (és a lakóházak) konvektorait. Profi takarítócég megbízásával ez a probléma lekerülhet a válladról. Képzett és gyakorlott szakemberek alaposan megtisztítják a fűtőtesteket, minden apró porszemet eltávolítva belőlük, így sokáig nem lesz vele gondod.

A konvektorokat érdemes belülről év közben, fűtési szezonon kívül is rendszeresen megtisztítani. Erről nagyon sokan megfeledkeznek, hiszen a köztudatban leginkább a fűtés megkezdéséhez kapcsolódó konvektor ellenőrzés és tisztítás szükségessége él. Azonban logikus, hogy, amennyiben év közben néhány alkalommal megszabadítjuk a felgyűlt szöszöktől, elpusztult rovaroktól és leülepedett portól konvektorainkat, október környékén sokkal kisebb munka lesz tisztán kezdeni a fűtést.

Bár valószínűleg a konvektor külső részeinek portalanítása minden egyes takarításnál megtörténik, a belső részek kimaradnak a folyamatból. Igaz, hogy fölösleges volna minden egyes irodatakarítás alkalmával szétszerelni a fűtőtestet, de legalább havonta érdemes az átfogó konvektor tisztítás munkálatait is elvégezni. Már rengeteg különleges porszívófej, tisztítóeszköz létezik, melyek megkönnyítik ezt a feladatot még az egyszemélyes takarítók számára is.

Radiátorok tisztítása kikapcsolás után

radiator_tisztitas

A radiátorok tisztítása könnyebb feladat, mint a konvektorok takarítása. De a különlegesebb lapradiátoroknál szükségünk lehet többféle porszívófejre vagy egyéb, speciális tisztítóeszközre. Egyes radiátorok számos olyan résszel rendelkeznek, melyekhez nehéz hozzáférni. Ezeken a részeken a felgyűlt piszok talán nem is látszik, azonban eltávolítása ugyanúgy fontos.

A konvektor tisztításhoz hasonlóan a radiátorok takarítása során is ügyelni kell arra, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk. Év közben ugyanúgy, mint a fűtési szezon végén vagy annak megkezdése előtt. Az év közben is rendben tartott radiátorok sokkal kisebb nehézséget jelentenek nagytakarítások alkalmával és sokkal higiénikusabbak, mint elfeledett társaik.

Év közben, akár fűtési szezon alatt, vagy azon kívül vagyunk, a por, szöszök, rovar tetemek folyamatosan gyűlnek. A radiátorok rései között éppúgy, mint a konvektorokban. Ezektől rendszeresen, legalább havonta érdemes megszabadulni, bár a radiátorok portalanítása minden egyes irodatakarítás során fontos.