Fertőtlenítés, alapos kézmosás, folyamatos tisztaság. Ezek a dolgok rendkívül fontosak, még akkor is, mikor nem olyan kemény idők járnak ránk, mint most, a koronavírus elszabadulásakor. A fertőtlenítés nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk, azonban egy kevéske odafigyeléssel tökéletesen elvégezhető.

fertotlenites_iroda

Mit kell fertőtleníteni?

Jelen körülmények között mindent. Amikor felüti fejét egy vírus vagy bármi, ami veszélyt jelenthez, a fertőtlenítést a tökéletesebbnél is tökéletesebben kell elvégezni. Sokkal sűrűbben, sokkal részletesebben, sokkal átfogóbban kell a fertőtlenítés munkálatait megvalósítani. Azonban ezeken kívül is fontos, hogy ahol több ember megfordul, ott a minimális esélyt se adjuk a fertőzésre. Iroda, munkahelyek, közintézmények, jelentős forgalmat lebonyolító helyszínek számára profi segítségre van szükség. Otthonainkban mi magunk is elvégezhetjük a fertőtlenítés teendőit, azonban már egy társasház felelősségteljesebb feladat.

Hogyan fertőtlenítsünk és mivel?

A munkahelyeknél, irodáknál maradva elmondhatjuk, hogy a kilincsektől kezdve a kapcsolókon át, akár a falak fertőtlenítéséig, minden felületet kezelni kell. A különböző kórokozók különböző mértékben maradnak meg a különböző felületeken. Egyes felületek, helyek speciális takarítóeszközöket, különleges tisztítószereket és professzionális munkavégzést igényelnek, így takarítócég segítségének igénybevétele szükséges a higiénia fenntartásához.

A fertőtlenítés menete viszonylag egyszerű. Az általános takarítást követően a felületeket a megfelelő tisztítószerek használatával és az arra ideális takarítóeszközök alkalmazásával teljes mértékben át kell törölni. Vannak már speciális, fertőtlenítő hatású tisztítószerek, felmosók, felülettisztítók, így ezekkel már az általános takarítás során is fertőtlenítő hatást érhetünk el. Nagyon fontos, hogy fertőtlenítés után a tiszta, higiénikus felületek ne érintkezhessenek újabb szennyeződésekkel. Az is különösen kiemelendő, hogy a fertőtlenítés mindig védőfelszerelésben történjen. Részben a fertőtlenítést szükségessé tevő okok miatt, részben a fertőtlenítőszerek erősen maró hatásának elkerüléséért.

korokozo_fertotlenites

Miért fontos a fertőtlenítés?

A látható tisztaságon egy dolog. A higiénia a végcél amellett, hogy esztétikus és tisztának, rendezettnek is látszó környezetet kapjunk. A fertőtlenítés, a fertőtlenítő takarítás, amivel ezt a higiéniát elérjük végül, betegségektől óv meg minket. A vírusok, baktériumok, gombák, tehát a kórokozók eltávolítása a fertőtlenítés. Ezek hiánya adja a higiéniát. Értelemszerűen mindenhol fontos higiénikus környeztet fenntartanunk. Természetesen a higiénia túlzásba vitele is probléma, hatalmas ökológiai lábnyom és nem is minden esetben segíti elő egészségünket, azonban ez már egy egészen más téma. Munkahelyeken és otthonainkban a fertőtlenítés alapvető fontosságú. Míg utóbbiban mi magunk is csodás tisztaságot tarthatunk fenn, addig a munkahelyek esetében takarítócég, profi szakemberek és az előírásoknak megfelelő szerek, eszközök, módszerek és végeredmény szükséges.