A környezettudatos hulladékkezelés az irodában jelentős lépés Földünk élhető jövőjének biztosítására. Időnk jelentős részét munkahelyünkön töltjük, szemetünk nagy részét itt hajítjuk a kukába. Rengeteg munkahely rengeteg szemetet termel. Ha minden iroda odafigyelne a környezettudatos működésre, akár csak szemétkezelés tekintetében is, hatalmasat lépnénk előre Földünk és így saját magunk megmentéséért. Irodatakarítás során ugyan nem feltétlenül jelent központi kérdést a hulladékkezelés, de úgy érezzük, érdemes szólnunk pár szót a témában. Közhelynek számít, hogy az ipari civilizáció gigászi mennyiségű szemetet termel. Az ipari hulladékok mellett egyre számottevőbb a háztartási hulladékok aránya is, sőt, mára utóbbi jelenti a legnagyobb problémát.

kornyezettudatos_hulladekkezeles

Kezelhetetlen műanyagáradat

Az irodatakarítás során rendszeresen találkozunk a műanyaghulladékok legkülönbözőbb fajtáival. Ezek esetében különösen fontos az átgondolt hulladékkezelés. A nejlonzacskókból, petpalackokból, műanyag poharakból, szívószálakból és egyéb műanyag használati tárgyakból összegyűlt szemét azért veszélyes, mert maradványaik mára elképesztő mennyiségben halmozódtak föl és szóródtak szét a környezetünkben. A petpalackoktól borított tengerpartok, vagy a műanyag szemét között úszkáló teknősök látványától még rosszabb az, amit nem is látunk, az úgynevezett mikroműanyagok, amelyek lassan egyre nagyobb számban jelennek meg vizeinkben és félő, hogy beépülnek a táplálékainkba is. Rendkívül apró részecskékről van szó, amelyek a sejtekbe kerülve daganatos megbetegedéseket okozhatnak. Szerencsére egyre több helyen ismerik föl a veszélyt és egyre több helyen találkozunk a tudatos hulladékkezelés jeleivel az irodatakarítás során is. Ezek többnyire szelektív szemétgyűjtők formájában jelennek meg, de terjednek a műanyag poharakat kiváltó papírpoharak is. A környezettudatos munkahelyeken pedig érezhetően csökkent a kidobott petpalackok és egyéb mellőzhető hulladékok száma is. Terjednek az ételhordók, papírcsomagolások és a tartós kulacsok. A hulladékkezelés legegészségesebb módja, ha nem is kerülünk vele kapcsolatba.

iroda_szemet

Minimalizálni és maximalizálni!

Ha szeretnénk hozzájárulni bolygónk megkíméléséhez, akkor először minimalizálnunk kell a fogyasztásunkat, különös tekintettel a szemét termelésre. A tudatos hulladékkezelés az első lépés, de még rengeteg feladatunk van ezzel kapcsolatban. A világszerte előállított különféle műanyagok felét a csomagolóipar használja. Kerüljük a műanyag palackban, műanyag zacskóban, műanyag dobozban árult, fóliázott árucikkeket! Néha kénytelenek vagyunk megvásárolni őket, de próbáljuk meg minimalizálni a használatukat! Ezzel a hulladékkezelés máris sokat egyszerűsödik. Amit viszont megvettünk, azt használjuk fel többször, többféle célra. Azt a nejlonzacskót, amiben egyszer már vettünk valamit, újra magunkkal vihetjük a boltba, a petpalackból, amiből egyszer már ittunk, ihatunk ismét. És végül, ha már nincs rájuk szükség, tömörítve helyezzük őket a szelektív gyűjtőbe!

Az irodatakarítás során többnyire élelmiszermaradékokkal és jelentősebb mennyiségű papírszeméttel találkozunk, ezek azonban, a hulladékkezelés szempontjából nem különösebben veszélyes anyagok. A műszaki cikkek, elektromos készülékek veszélyessége vetekszik a műanyagokéval, ezek azonban sokkal ritkábban kerülnek selejtezésre és így végső soron jóval kevesebb kárt okoznak, mint a fentebb ismertetett műanyag hulladékok.