A rendszeres irodatakarítás alapvető fontosságú szolgáltatás ahhoz, hogy a dolgozók és vendégek egyaránt kellemesen érezhessék magukat az iroda tiszta és higiénikus környezetében. A tisztaság azonban önmagában nem elég ahhoz, hogy igazán otthonosnak és inspirálónak érezzük a munkahelyünket. Az irodatakarítás mellett szükség van némi esztétikai befektetésre is, a különféle növények az irodában pedig első osztályú választásnak bizonyulnak.

Jobb a közérzet, hatékonyabb a munka, ha vannak növények az irodában

A növények az irodában természetesebbé varázsolják a munkakörnyezetet, komoly esztétikai értékkel bírnak és számos kutatás szerint egyértelműen hatékonyabbá teszik a munkát. Régóta köztudott, hogy a zöld szín nyugtató hatással bír, szinte biológiailag vonzódunk hozzá, csökkenti a stresszt és jót tesz a közérzetünknek. Nem csak a természetben és az otthonokban, de a növények az irodában is sokat segítenek a kiegyensúlyozott hangulat megteremtésében. Bizonyos felmérések szerint a szobanövényekkel díszített irodák dolgozói ritkábban betegednek meg, a zöldellő irodákban ritkulnak a fejfájással járó problémák, mérséklődnek a légúti megbetegedések. Jól lemérhető a növényekhez való vonzódás azon is, hogy a dolgozók jelentős része természetes látványt nyújtó tájképeket állít be a monitorán háttérképnek és szívesen választanak faliképnek is tájakat, erdőket, fákat, növényeket ábrázoló képeket.

Csendestársak az irodában

Népszerű növények az irodában a különféle kaktuszok és pozsgások. Minimális törődést igényelnek, vízigényük cseppekben mérhető és egészen apró méretben is könnyen és olcsón beszerezhetőek. Alacsony tápértékű talajukon különféle kavicsok, kövek helyezhetőek el. A majomfa, vagy pozsgafa hasonlóan igénytelen, ugyanakkor elég dekoratív növény, amely a sötét, félhomályos helyiségekben is jól érzi magát. Sok vizet szintén nem igényel, és bár ágai viszonylag törékenyek, akár egyetlen leveléről is gyökeret tud ereszteni. Igénytelen növény a zöldike, népszerű és könnyen tartható a haszonnövényként is megbecsült aloe vera, sok helyen találkozhatunk orchideákkal is. A különféle filodendronok kissé retro-hangulatúak, de szintén elég szívósak. A közönséges borostyán is nagy népszerűségnek örvend. Az igénytelen, jól alkalmazkodó fajok ideális növények az irodába.

novenyek_az_irodaba_2

Míg az íróasztalokra, monitorok mellé kisméretű, szolid példányok illenek, a nagyobb terek hangulatát nagyobb méretű növényekkel dobhatjuk föl. A fajták kiválasztásánál elsősorban a fény- és hőmérsékleti viszonyokra, másodsorban a huzatra kell figyelnünk, az iroda páratartalma kevésbé lényeges szempont. Jó ha tudjuk, hogy a hipermarketekben vásárolt olcsó növények ritkán húzzák sokáig, mivel többnyire alacsony tápanyagtartalmú földben, szűk cserépben árulják őket, ezért rövid idő után átültetést igényelnek.

A növények az irodában jó hatással vannak a közérzetre és növelik a munka hatékonyságát. Az irodatakarítás során sem okoznak fennakadást és igény esetén a rendszeres irodatakarítás részeként kérhető a növények rendszeres locsolása is.