A zöld iroda nem új kifejezés azok számára, akik nem csak otthonunkban, hanem munkahelyükön is törekednek a környezettudatos szemlélet megvalósítására. Az irodatakarítás során egyre többször találkozunk környezettudatos munkahelyekkel, sokan azonban talán még mindig nem tudják, mitől lehet egy iroda zöld.

A saját lakóhelyét mindenki szeretné tisztának, természetesnek, környezetbarátnak tudni. Otthon odafigyelünk arra, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, hogy ne termeljünk fölösleges szemetet, hogy takarékoskodjunk a vízzel és villannyal. Nem csak egészségünk és a jövőnk miatt érdemes ügyelnünk ezekre a dolgokra, hanem a pénztárcánk miatt is. A munkahelyeken azonban ezek a szempontok mintha kevésbé érvényesülnének, hiszen ott nem a dolgozók állják a rezsiköltséget, sem a szemétszállítás díját és a kukájukat is az irodatakarítást végző cég üríti.

A zöld iroda fontosságáról

A zöld iroda koncepciója bár nagy múltra tekint vissza, mégsem túl régi elképzelés, mivel az irodák alapvetően nem tartoznak a környezetüket erősen megterhelő munkahelyek közé, ellentétben mondjuk a gyárakkal, erőművekkel. Mivel azonban egyre többen végeznek irodai, adminisztratív munkát, így az irodák jelentette terhelés is nő. Világszerte egyre több irodaszert, irodatechnikát, irodabútort igényelnek és egyre több energiát fogyasztanak.

A zöld iroda már berendezésében is környezettudatos. Mit jelent ez? Például azt, hogy bútorait nem a világ másik feléről rendelik, hanem közeli gyártóktól, helyi iparosoktól szerezik be. A zöld irodák tulajdonosai szívesen fordulnak dizájnerekhez, akik már a tervezésnél figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat is. A zöld iroda kialakítása hely- és energiatakarékos, ugyanakkor kényelmes és egészséges környezetet biztosít dolgozóinak. Az energiatakarékos izzók, víztakarékos csapok és WC-k és az alacsonyabb fogyasztású gépek mellett ahhoz, hogy egy iroda igazán környezettudatos legyen, elengedhetetlen a dolgozók együttműködése, akik ügyelnek arra, hogy fölöslegesen ne működtessék a gépeket, éjszakára áramtalanítsák az irodatechnikát és munkahelyükön se termeljenek az elkerülhetetlennél több szemetet, illetve szelektíven gyűjtsék a hulladékot.

Honnan tudom, hogy valami megfelel-e a zöld iroda elvárásainak?

Az irodaszerek között ma már rengeteg jó minőségű, ugyanakkor környezetbarát terméket találunk, legyen szó papírról, írószerekről vagy akár irodatechnikáról. Magyarországon az ún. Zöld Cédrus emblémája jelöli az elismerten környezetbarát termékeket. A német termékeken a Kék Angyalt kell keresnie a zöld iroda beszerzőjének. Ez a legrégebbi hivatalos környezetbarát termékjelölés. (Itt érdemes tisztázni egy félreértést, a számos német árun található der Grüne Punkt embléma nem környezetbarát jelölés, csupán csak azt jelzi, hogy a termék gyártójának érvényes, Németországban kötelező szerződése van egy hulladékkezelő céggel.) A zöld iroda koncepciója a környezettudatos szemléletű irodatakarítási szolgáltatással válik igazán teljessé.

A zöld iroda nem csak Földünk jövője és a fenntartható fejlődés szempontjából hasznos elgondolás. A környezettudatos iroda jobb közérzetet biztosít, jó üzenetet közvetít, és egyben példát mutat a dolgozóknak és partnereinknek egyaránt.