Igaz, hogy ma már sok helyen takarítócég vagy megbízott takarító végzi a társasházak lépcsőházainak takarítását, ám még előfordul, hogy valamelyik lakó vállalja magára a feladatot. A lépcsőházakban fontos volna betartani bizonyos szabályokat, már ami az elhelyezhető tárgyakat és a higiénia biztosítását illeti, azonban itt-ott, főleg vidéki többlakásos házakban ezt a lakók maguk közt megbeszélik és néha adódnak érdekes helyzetek. Mi most néhány tanácsot, ha úgy tetszik, tippeket adunk ahhoz, hogy miként lehet hatékonyan és megfelelő higiéniát biztosítva kitakarítani egy lépcsőházat, ha valaki nem szakember, csak egy lelkes lakó.

lepcsohaz_takaritas

A lépcsőház takarítás első lépései

Ha lépcsőház takarításról van szó, akkor a felmosáson kívül még akad pár alapvető és rendkívül fontos feladat. Ilyen például a portörlés, ami kiterjed a faliújságra éppúgy, mint a postaládákra, vagy bármire, ami a lépcsőházban található. Ami higiéniai szempontból még ennél is fontosabb, az a bejárati ajtó, a korlátok és kapaszkodók fertőtlenítése. Ezeket napjában többször, többen is használják és bizony rengeteg szennyeződés rakódik le rájuk. Nagyon fontos, hogy minden felületet és tárgyat, ablakot és ajtót, ami közös használatú és a közös térben található, mossuk le a megfelelő fertőtlenítő szerel és a megfelelő eszközökkel. Az utóbbi évek vírushelyzetei jól megmutatták, hogy a higiénia alapvető szükségletünk.

Lépcsőházak felmosása szakszerűen

A lépcsőházak, lépcsőfordulók és folyosók felmosása egyszerűnek tűnhet, azonban számos tényezőt figyelembe véve és több szabályt betartva kell (kellene) végezni. Egy néhány lakást magába foglaló társasház, melynek összeszokott lakóközössége mindig tudja, hogy ki mikor takarít, általában szemet huny olyan dolgok fölött, mint a vizes felület miatti csúszásveszély jelzése. A sárga, műanyag tábla, melyből nekünk, takarítócégnek egy vagonnyi van, a legtöbb esetben hiányzik a társasház eszköztárából. Irénke. Pedig kötelező lenne felmosáskor elhelyezni, hiszen a megcsúszásból komoly balesetek alakulhatnak ki. Esetleg érdemes volna beszerezni egy vagy több csúszásveszély jelzőt, és akkor nem érheti szó a ház elejét, de ami fontosabb, nagyobb eséllyel kerülhető el a megcsúszás.

csuszasveszely_felmosas

A lépcsőház takarítását a porszívózással érdemes kezdeni. Nos, sokszor úgy tapasztaljuk, hogy porszívó helyett a seprű kerül elő. Ez kevésbé higiénikus és még csak nem is hatékony, mivel a sepregetés során felszálló por újra leül. Úgyhogy inkább szerezzünk be egy ipari porszívót akár közösen az egész lakóközösséggel megbeszélve, közös költségből akár. A felmosás csak akkor jár szép és higiénikus eredménnyel, ha minél kevesebb port, sarat és egyéb szennyeződést „kenünk” szét a vizes felmosóval.

Fontos, hogy a megfelelő higiéniai szint biztosítása érdekében erős, de környezetkímélő takarítószerrel dolgozzunk. Mindig forró és sűrűn cserélt felmosóvízzel végezzük a lépcsőház takarítását, hiszen csak így lehet igazán tisztává varázsolni azt. Nem szabad egy vödörnyi vízzel felmosni az egész társasházat, mert pár méter után, két lépcsőfordulóval lejjebb már csak a koszos vizes kenegetjük szét. Bizony emberes feladat ennyiszer vizet cserélni és ennyit lépcsőzni.

Amikor lépcsőházat takarítunk, mindig gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről, hiszen a penész megjelenésének elkerülésében fontos szerepet játszik a szellőztetés, valamint a gyorsabb felszáradást is ezzel érhetjük el. Szellőztetni a felül lévő ablak és a lenti ajtó vagy egyik ablak kinyitásával a legcélszerűbb.

Ha szeretné, hogy mindig tiszta és higiénikus legyen a lépcsőház, de nem szeretne ennyi munkát és időt beleölni, hívjon minket mielőbb! Napi, heti vagy akár eseti takarításokat is vállalunk és társasháza közös területeit, „padlástól a pincéig” makulátlanul tisztává varázsoljuk szakértő takarítóink segítségével.