A takarításnak, így az irodatakarításnak is nélkülözhetetlen kellékei a különböző tisztító és fertőtlenítő szerek. Ezeknek az anyagoknak a kiválasztása és használata azonban nagy körültekintést és kellő szaktudást igényel. Az egyik leghatékonyabb és egyben legveszélyesebb fertőtlenítőtisztítás céljából használt anyag a klór. Erről az elemről bár már mindenki hallott, csak kevesen tudják, hogy miért hatásos és kockázatos szer.
A klór a periódusos rendszer 17. eleme, tiszta állapotában halvány, sárgászöld színű gáz. A levegőnél nehezebb, ezért a talaj közelében fordul elő, természetes körülmények között nagyon ritkán, jellemzően vulkanikus környezetben. Legjellemzőbb megjelenési formája a nátrium-klorid, azaz a konyhasó, étkezési kultúránk elengedhetetlen része, illetve a hidrogén-klorid, amely a gyomorsav egyik alkotórésze.

irdtk_p070

A klór tiszta állapotában rendkívül erős oxidálószer, halálos méreg, amely nagyobb koncentrációban nem csak a baktériumokat pusztítja el, de az emberre is nagy veszélyt jelent. A klórt régóta használják fertőtlenítésre. Ebben úttörő munkát végzett Semmelweis Ignác, aki klórmésszel fertőtlenítette kezeit. A klórt széles körben használják az ivóvíz fertőtlenítésére is, valamint az uszodák vizének tisztántartására. Sokáig a takarítás, így az irodatakarítás egyik nélkülözhetetlen kelléke volt, közismert vegyülete a nátrium-hipoklorit, népszerű nevén a hypo, amelyet a legutóbbi időkig széles körben használtak otthon éppúgy, mint az intézmények, irodák fertőtlenítésére is. Fehérítő hatása is közismert, azt azonban kevesen tudják, hogy a klór nem tünteti el a szennyeződést, csupán erős oxidációs hatása révén kifehéríti.

irdtk_p071
A klór hatékony, de veszélyes anyag, amelynek használata ma már kerülendő, nem csak az intézményekben és az irodákban, de az otthonokban is. A legnagyobb veszélyt a másik kerülendő anyaggal, a sósavval érintkezve jelenti, pedig számos háztartásban mindkettő fellelhető. A vízkő feloldására használt sósav a fehérítésre elővett hypóval reakcióba lép és miközben sóra és vízre bomlik, klórgáz szabadul fel, amely halálos méreg, az első világháborúban harci gázként használták. Belélegzése könnyen halált okozhat! Az ilyen balesetek elkerülése miatt is fontos, hogy az irodatakarítást csak szakértőre bízzuk! Fontos a higiénia, azonban vannak már kíméletesebb szerek is a fertőtlenítés elvégzésére.A klórral fertőtlenített víz szintén egészségkárosodást okozhat, legyen szó akár ivóvízről, akár az uszodai medencék vizéről.

irdtk_p072
Szerencsére ma már számos olyan tisztító-, fertőtlenítő- és fehérítőszer kapható, amelyek nem tartalmaznak sem klórt, sem más hasonlóan veszélyes anyagokat, például foszfátokat. Ugyanakkor néhány területen ma is van létjogosultsága a klór használatának, de mindig ügyeljünk arra, hogy körültekintően bánjunk vele, irodánk takarítását pedig bízzuk szakemberre!