A rend, a tisztaság, a higiénia és a jó illat egymással szorosan összefüggő fogalmak. Ahol rend van, ott nehezebben gyűlik fel és bújik meg a kosz. Ahol nincs kosz, ott a fertőzéseknek, baktériumtenyészeteknek is sokkal kevesebb táptalaj áll rendelkezésükre. Ahol pedig nincsenek se mikrobák, se mocsok, ott a nagy valószínűséggel a levegő is friss, kellemes és egészséges.
Sajnos az iroda dolgozói között akadhatnak olyanok, aki nem ügyel kellőképpen a rend és tisztaság fenntartására, így a rendszeres irodatakarítás mellett naponta többször is szükség lehet kisebb-nagyobb higiéniai munkálatokra. Van, aki nem mosogat el, vagy úgy önti be a maradék kávét a mosogatóba, hogy le sem öblíti azt. Az sem ritka, amikor a kedves munkatárs nem törődve a morzsázással, az iroda egész hosszában járkálva majszolja a reggelire vett pékárut. Ilyen esetekben nem érdemes megvárni a takarítócég munkatársait, érdemes azonnal szóvá tenni a dolgot, vagy ha nincs gazdája a garázdaságnak, egy vállalkozó szellemű munkatársnak feltakarítani a maradékot. Miért fontos ez? Mert semmilyen téren nem lesz hatékony a munka, ha az iroda bűzlik. A hatékonyságnövelés, az ügyfelek szerzése és megtartása ilyen apróságokon is múlhat.

étkezés billentyűzet fölött
Ha egy darabka szalámi vagy sajt beesik a szekrény alá, a kuka mögé, valahová, ahol nem látszik, hamar elkezd erjedni és bűzölögni. Bizonyos ételek, ha nem jól záródó edényben vannak, a hűtőben is jelentős szagokat produkálhatnak, ami rendre kijuthat az iroda légterébe is. Fontos, hogy az étel csak lezárható és tiszta külsejű tárolóban kerüljön a hűtőszekrénybe. A nagyobb takarítást az irodatakarító cég munkatársai elvégzik, ám már egy nap elteltével is kellemetlenséget okozhat a kiömlött vagy elkenődött zsíros étel.

irodai konyha

Ugyanígy fontos, hogy a lefolyókat és kukákat is megfelelően használjuk. Az ételmaradékok jelentős része végzi a lefolyókba öntve, vagy ahogy esik, úgy puffan módjára beborítva a kukába. Egyik sem ideális megoldás, hiszen a lefolyókat eltömítheti a zsíros, darabos massza, míg a kukákban bűzt és fertőzésveszélyt jelent. Arról nem is beszélve, hogy a szagok vonzóan hatnak különféle rovarokra. A hangyák meglepő távokat képesek megtenni, akár vízszintes, akár függőleges irányba, így a sokadik emeleten sem kizárt a megjelenésük. Az irodatakarítás magába foglalhat sok mindent, például a kukák külső-belső mosást egyértelműen, de a lefolyók tisztítását is, azonban ezekkel a tevékenységekkel sem feltétlenül érdemes megvárni a menetrendszerinti takarítást. A legjobb megoldás az odafigyelés és megelőzés.

szomorkodó vezető

A mellékhelyiségek is gyorsan elszennyeződhetnek, amennyiben a kollégák nem gyakorolják a célzás mesterségét vagy a WC-kefe megfelelő és higiénikus használatát. Egy jó vezető ügyel arra, hogy felhívja a figyelmet a problémákra, és ha szükséges szankcionálást helyezzen kilátásba a rendetlen munkaerővel szemben.
Természetesen az irodatakarítás során, akár napi, akár heti rendszerességű munkáról van szó, profi és lelkiismeretes kollégáink átfogóan tisztítják és fertőtlenítik az irodát, annak minden egyes helyiségét, szegletét. Azonban ha ezt a rendet és tisztaságot nem igyekeznek fenntartani az iroda dolgozói, két takarítás között bizony lehetnek kellemetlenségek.