irdtk_p017

Egy iroda alapvetően adminisztratív és információs tevékenységek elvégzésére szolgál, meghatározó berendezési tárgyai az íróasztalok, iratszekrények és az irodatechnikai eszközök. Néhol elkülönülő munkaállomásokat találunk, van, ahol recepciós pult fogadja az érkezőket, helyenként impozáns tárgyalóasztalhoz ülhetnek le az ügyfelek, de minden esetben nyilvánvaló, hogy egy irodában járunk. Az egyes irodák stílusa, hangulata azonban nagyon különböző lehet, és ezek a stílusbeli eltérések nem csak a hely tulajdonosának ízlését és lehetőségeit tükrözik, de nagy hatással vannak az iroda működésére is. Az iroda arculata az egész működésre rányomja a bélyegét, ezért nem árt átgondolni, milyen stílusban alakítjuk ki azt ki. Nem csak a hangulatunkra gyakorolt hatásról van szó, hanem olyan gyakorlati kérdésekről, mint a munkavégzés, bútorok mozgatása vagy az iroda takarítása.

A budapesti és vidéki irodák jelentős részén a mai napig érezhető a szocialista építészeti stílus, hiszen sokuk az előző rendszerben épült, jellegzetes irodaházakban működik. Ezek az épületek általában nem sok teret engednek a kibontakozásra. A modern stílusú berendezéshez túl régiek, a klasszikus stílushoz túl újak, a merészebb elgondolások kivitelezéséhez pedig túlzottan korlátoltak. Ha az átlagostól eltérő irodát szeretnénk berendezni egy tipikus szocialista betonépületben, akkor jó ötlet lehet visszanyúlni a 70-es, 80-as évek jellegzetességeihez és berendezni egy retro hangulatú munkahelyet. Az ilyen kialakítás nem okoz sok gyakorlati problémát, nem nehezíti sem a munkavégzést, sem a karbantartást, sem az iroda takarítását. Talán ezzel hozzuk ki a legtöbbet az adott helyből.

irdtk_p014

Budapesten számos iroda működik régi bérházakban. Ezek az épületek sokkal több lehetőséget nyújtanak egy egyedi arculatú iroda kialakítására, mint a szocialista stílusú betontömbök, ugyanakkor sok hátrányuk is lehet. Az ilyen épületek egyik jellegzetessége a nagy belmagasság, amit jellemzően galéria kialakításával hasznosítható. Kiépítésük során alaposan át kell gondolni, hogy miként rendezzük majd be, és hogy milyen célokra használjuk a galériát. A kisebb lépcső például kevesebb helyet foglal, mégis rossz ötlet a helymegtakarítás miatt meredek létrát beépíteni, mert azt a kollégák éppúgy utálni fogják, mint a rendszeres takarítást végző munkaerő vagy akár a magasban fogadott ügyfeleink. A régi épületek ideális helyszínt nyújtanak egy klasszikus stílusú iroda kialakításához, és itt nagyon széles palettán gondolkodhatunk. A legkézenfekvőbb a századfordulós hangulat kialakítása, az 1900-as évek hajnalának felidézése bútorok és dísztárgyak segítségével. De gondolkodhatunk biedermeier, neobarokk vagy neogótikus irányzataiban éppúgy, mint a 20-as évek art deco stílusában.

 

Egy ilyen iroda nagyon hatásos és impozáns tud lenni, hosszú távon azonban nem biztos, hogy hatékonynak bizonyul. A régies bútorok sokkal használhatóbbak akár az otthonunkban, akár egy múzeumban, vagy vendéglátóhelyen, mint egy irodában. Jellemzően sötét színeik, nagy méreteik szűkítik a teret és nincsenek jó hatással a munkatársak közérzetére. Nehezen mozgathatóak és nem illik hozzájuk az irodatechnikai berendezések jelentős része. Egy hatalmas, antik íróasztal jó kontrasztot nyújthat egy karcsú laptoppal, de nagyon rosszul néz ki egy fénymásoló mellett. Az antik bútorok takarítási szempontból is a legrosszabbak, mert nehezen mozgathatóak, ugyanakkor sérülékenyek és ápolást is igényelnek. Összességében elmondható, hogy a klasszikus stílus nem túl jó választás egy iroda arculatának kialakításához, különösen akkor, ha nagy forgalmú, nagy igénybevételnek kitett munkahelyről van szó.