Az irodatakarítás az év egészében nagyjából ugyanazt a folyamatot takarja és ugyanazokból a részfeladatokból áll. Az évszakok váltakozásával azonban rendre feltűnnek bizonyos változások, amelyeknek irodatakarítás szempontjából is lehet jelentősége. Ezek közé tartozik a nyári kánikula elleni küzdelem eszközeinek felbukkanása is. A rendszeres irodatakarítás nyáron kicsit mást hangsúlyokkal történik, mint az év többi részében.

A hosszan tartó, hűvös, esős tavasz idén még májusban is inkább hősugárzók, mintsem ventillátorok használatát tette szükségessé, mostanra azonban visszavonhatatlanul a nyár vette át az uralmat és szerte az irodákban működésbe léptek a légkondicionálók, a dolgozók pedig különféle egyéb módszerekkel kísérleteznek a meleg ellen.

izzadas_iroda

Izzadtság az irodában

Hiába kellemes azonban az iroda légköre, ha az utcán tombol a kánikula és az utakon elviselhetetlen a hőség, akkor főnök és beosztott, ügyfél és üzleti partner egyaránt alaposan megizzadhat, mire az oltalmat nyújtó hűvösbe ér. Az izzadt bőr rövid idő alatt nyirkossá, zsíros tapintásúvá válik, ez a veríték pedig gyorsan megjelenhet a tárgyakon is, kilincseken éppúgy, mint az asztalok lapján vagy a székek háttámláján. Ezért a nyári időszakban az irodatakarítás során nagyobb figyelmet kell fordítani ezeknek a zsíros szennyeződéseknek az eltávolítására. A nagy meleg a kórokozók elszaporodásának is kedvez, a hűtőn kívül felejtett élelmiszerek gyorsabban megromlanak, megbüdösödnek, ezért a szemét gyors és hatékony eltávolítása nyáron még fontosabb, mint egyébként.

irodatakaritas_nyaron

A nyári időszakban a porképződés is fokozottabb lehet, különösen azokban az irodákban, ahol a dolgozók ablakokat nyitva, huzatot generálva vesztik fel a harcot a hőséggel szemben. Az eredmény csalóka, mert bár a mozgásban lévő levegő valóban hűsítő hatású, a nyári napokon végzett szellőztetéssel többnyire forró levegőt és esetenként jelentős mennyiségű port engedünk be az irodába. Az irodatakarítás során erre is érdemes figyelni, noha a portörlés minden időszakban alapvető fontosságú részfeladat. A légkondicionálók használatával másféle problémák vannak. A rosszul karban tartott berendezésekből kiáramló levegő egészségtelen lehet, a rosszul beállított készülékek zaja pedig szintén egészségkárosító hatással bír.

A nyári időszakban fokozott figyelemmel kell lenni az irodát díszítő szobanövényekre is, mert a magasabb hőmérsékletben intenzívebben párologtatják a vizet, tehát könnyebben kiszáradhatnak, mint a mérsékeltebb időszakokban. Amennyiben az irodatakarítás része a növények locsolása is, úgy ez is némi többletfigyelmet igényel, különösen a napos helyekre állított példányok esetében.