Az emberek többsége undorodik a szőrszálak és hajszálak indokolatlan jelenlététől, főleg, ha annak származása kétséges. Bár egyes esetekben a szálak tulajdonosainak ismerete csak ront a helyzeten, de egy munkahelyen azért ez a ritkább.

Otthon is kellemetlen, ha lépten-nyomon elhullajtott szaruképződményeinkbe botlunk, hát még egy munkahelyen! A saját szőrszálaink és hajszálaink azért kellemetlenek, mert mások rosszallásától tartunk, míg a másoktól származók esetén érthető undort érzünk, hiszen mégiscsak elhalt szerves anyagokról beszélünk.

hajszalak_az_irodaban

Miért gond a hajszál és a szőrszál az irodában?

A kósza szőr és haj az esetek legnagyobb részében semmiféle higiéniai gondot nem okoz, azonban gusztustalan hatást kelt. Általában ez a porral így van. Egy hajszálak díszítette padló azt a benyomást keltheti az irodába betérőkben, hogy itt bizony nem sűrűn takarítanak. Az undor, az ellenszenv egyik legszörnyűbb fajtája, így a tisztátalan vagy annak látszó közeg akár ügyfelek elvesztését is eredményezheti vagy új együttműködések létrejöttének szabhat gátat. Irodatakarítás közben pont emiatt fontos nagy hangsúlyt fektetni a látszatra is. Természetesen nem csak a látszatra, hiszen a higiénia mindig az elsőszámú cél, ám míg a higiéniátlanság rossz szagok kialakulásához, fertőzésekhez vezet, addig a rendetlenség egészen más dimenzióban betegíti meg a vállalkozást. Rossz lesz a megítélése.

Minden undor ellenére a hajszál egy általános kosz, melyet kiküszöbölni nem lehet. Normális folyamat következtében valamilyen szintű hajhullás minden emberre igaz, akinek van haja, így egy-egy elhullajtott szál minden nap kerül a padlóra. Minél többen fordulnak meg egy helyiségben, annál több hajszállal gazdagodik a talajt fedő piszokréteg. A rendszeres irodatakarítás, napi takarítás ideális állapotot teremt, hiszen nem gyűlik fel a piszok és a hajszálak sem alkotnak lazább sűrűbb szövedéket két irodatakarítás között.

szorszalak_az_irodaban

Hajszál még oké, de szőrszál az irodában!?

A hajszál az irodában általános jelenség, azonban a szőrszálakról sem feledkezhetünk meg. Az ember szőrzete éppúgy cserélődik, ahogy a haja, ezért óhatatlanul is elhullajtunk néhány elhalt hagymájú szőrszálat. Ez nem annyira látványos, mert egyrészt a nők és férfiak egyaránt igyekeznek megszabadulni minél nagyobb felületen a testüket borító szálaktól, másrészt a ruha takarásának következtében sokkal kisebb eséllyel kerül a padlóra, asztalra, székre szőrszál, mint haj. Mindezek okán a szőrszál elsődleges megjelenési helyszíne a mellékhelyiség. Magyaráznunk sem kell, mi módon hullik némi szőr a fajansz szélére, a WC mellé vagy az ülőkére. Rendkívül visszataszító látvány egy kósza szőrszál a fehér fajanszon. Sokkal megrendítőbb találkozás az ilyesmi, mint hajat találni a főnökszékben, vagy hajszálakkal tarkított padlón lépdelni.

A takarítócég által végzett irodatakarítás nagy hangsúlyt fektet a mellékhelyiségek fertőtlenítésére és ragyogóvá tételére, beleértve a „szőrtelenítést” is. Azonban ha napközben már tarthatatlan helyzetet tapasztalunk, érdemes egy adag papírral letörölni a sorsára hagyott szőrt, nehogy egy ügyfél szeme akadjon meg rajta kicsivel később.