Irodatakarítás szempontjából is változást jelent az évszakok váltakozása. Az őszi idő beköszöntével jelentősen megnő a penészesedés lehetősége, gyakorlatilag bárhol, ahol ez a primitív életforma alkalmas, nedves helyet talál a növekedésekre. A penészfoltok az irodákban is megjelenhetnek, különösen a régi bérházakban vagy alagsori helyiségekben. A rendszeres irodatakarítás nagymértékben csökkenti a probléma kialakulásának lehetőségét, de van még néhány dolog, amire oda kell figyelnünk.

irdtk_p030

A penészesedést a penészgombafélék okozzák, amelyek sokfélék lehetnek, több ezer fajuk ismert. Vannak, amelyek jól bírják a hideget, mások a meleget részesítik előnyben. Többségük a hűvös, nyirkos klímán tenyészik jól. Számos fajtájuk termel méreganyagokat, spóráik allergiás reakciókat válthatnak ki. Nem csak az élelmiszerek megromlásáért felelősek, de hosszú távon az épületek szerkezetét is károsíthatják, mert nedvességet kötnek meg a falakon és a felázott felületből ásványi anyagokat vonnak ki. Sok negatív tulajdonságuk mellett hasznuk is van, fontos lebontó szervezetek és a gyógyszergyártásban is jól hasznosíthatóak, egy penészgombafajta termeli a penicillint is. A lakásokban és irodákban azonban semmi keresnivalójuk nincsen.

irdtk_p031

A penész első ránézésre esztétikai problémát jelent, hiszen egyszerűen undorítóan néz ki, főleg nagy felületen. Egy irodában egyszerűen vállalhatatlan a megjelenése. Még súlyosabb kockázatot jelent a penész egészségkárosító hatása. Nem csak az allergiások és asztmások számára jelent nagy veszélyt a jelenléte, de az egészséges szervezetet is megterheli a penész elszaporodása, tehát munkavédelmi szempontból is tűrhetetlen.

A penészfélék mikroszkopikus spórái gyakorlatilag mindig jelen vannak a levegőben, ezeket hiába is akarnánk eltüntetni. Alacsony koncentrációban azonban teljesen veszélytelenek és nem okoznak problémát, ha nem tudnak hol megtelepedni. Szerencsére megtelepedés esetén is jó hatásfokkal irthatóak ki savas penészölő szerekkel. Néhány egyszerű szabály betartásával pedig elkerülhető a penész megjelenése is. Először is arra kell törekedni, hogy az iroda levegője mindig legyen száraz és rendszeresen szellőzzön. Amennyire tehetjük, gondoskodjunk arról, hogy a falak és az ablakok felülete ne hűlhessen nagyon le, hogy ne csapódjon ki rajtuk a pára.

irdtk_p032

Ez megfelelő szigeteléssel és fűtéssel elérhető, ugyanakkor ma már léteznek kifejezetten penészesedést gátló falfestékek is. Használhatunk az irodában páraelszívót is, ezek nagyon sok nedvességet képesek megkötni és elejét veszik a probléma kialakulásának.

Amennyiben előfordul penészesedés, azt jelezzük a rendszeres irodatakarítást végző cég felé.