Néhány évtizeddel ezelőtt a közintézmények, munkahelyek, irodák takarítása olyan munka volt, amit szinte bárkire rá lehetett bízni. Takarításukhoz nem volt szükség sem iskolai végzettségre, sem szakértelemre. A szúrós szagú Hypo volt a mindenre alkalmas csodaszer, azon kívül mindössze néhány súrolószer, felmosórongy, és egy közönséges bádogvödör alkotta a meglehetősen vegyes felkészültségű takarítónők teljes fegyvertárát. Mára nagyot változott a világ, és a régi idők takarítónénikéi lassan kikopnak a szakmából, utolsóként valószínűleg a kispénzű közintézmények folyosóit takarítva.
A cégek, vállalatok helyiségeinek takarítása ma már piaci alapokra épül, és az erre szerződő vállalkozások között komoly verseny folyik. Nem elég kitakarítani az egyes helyiségeket, azokat tökéletesen kell kitakarítani, a lehető legszakszerűbben, a lehető leggyorsabban és persze a lehető legdiszkrétebben. Nem csak a megrendelők igényeinek, de az idő közben szigorúvá vált jogszabályoknak is meg kell felelniük az irodatakarításra specializálódott cégeknek. A felmosórongyot és a bádogvödröt mára felváltották a nagy teljesítményű takarítógépek és padlótisztítók, amelyek kezeléséhez szakirányú végzettség és kellő tapasztalat szükséges.

Ma már a tisztító- és fertőtlenítőszerek használatát is részletes egészségügyi- és biztonsági előírások szabályozzák, nem lehet azokat pusztán a rutinra és a tapasztalatokra hagyatkozva kötetlenül használni. A különféle eszközök és vegyszerek alkalmazásán kívül a munkavédelmi szabályzatokat is pontosan ismernie kell a különféle helyszíneken dolgozó takarító kollégáknak. Mindezeken felül megjelentek az ügyfelek sokféle, egyéni igényei is. Vannak, akik az iroda dísznövényeinek gondozását is igénylik, mások elvárják, hogy az asztalokhoz akkor se nyúljon a tisztasági személyzet, ha azon ételmaradékok vannak. Néhányan éjszakai takarítást kérnek, másokat az nyugtat meg, ha tudják, akár azonnal megjelennek az irodatakarító cég munkatársai. Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásoknak köszönhetően mára a takarítói munka valódi szakmává, sokaknak hivatásává vált. Ezzel párhuzamosan nélkülözhetetlen szolgáltatássá fejlődött a legkülönfélébb irodák életében. Egy sikeres, feltörekvő irodának tehát nem érdemes a régi idők takarítónőit keresni, vagy az iroda alkalmazottaival végeztetni a piszkos munkát, egy profi irodához profi takarítás dukál.