A portalanítás sokak gondolataiban csupán esztétikai probléma megoldását jelenti, azonban ennél sokkal fontosabb szempontok kívánják meg a port folyamatos eltávolítását. Irodatakarítás során az egyik alapvető művelet a portalanítás. A részfeladatok között kiemelt helyet kap, mivel a por leülepedése és levegőben való „közlekedése” egyaránt számos kellemetlenséget okoz. Ezen kellemetlenségek a kicsi gondoktól egészen a súlyos problémákig igen széles skálán mozognak, ezért minden iroda, munkahely vagy közület számára, de még az otthoni takarítás esetén is az az álláspontunk, hogy a portól mindig mielőbb érdemes megszabadulni.

por_portalanitas

A por és közérzet

A por csúnya, a por tüsszögést okoz, elnehezíti a levegőt ezáltal közvetve rontja a koncentrációs képességet, a vitalitásunkat és alapjainkban rengeti meg jó közérzetünket, hatékonyságunkat az életünk legtöbb aspektusában. Egy poros iroda az ott dolgozóknak, a betérő ügyfeleknek egyaránt kellemetlen környezet és a cég, vállalkozás valamint az ott dolgozók megítélését rendkívüli mértékben a rossz irányba tolja el.

Az allergiában szenvedők hatalmas megpróbáltatásokon mennek keresztül a pollenes időszakokban, de a porallergiásoknak egész évben szezon van. A tüsszögés, orrdugulás, viszkető, begyulladt szemek, köhögés, kiszáradt torok mindig megnehezíti a munkavégzést, sőt, az életminőséget alapjaiban rombolja. Egy poros, iroda ha az irodatakarítás nem megoldott, folyamatos nehezítő körülmény tesz munkavállalói nyakába, mely nyilvánvalóan a munkakedvből és hatékonyságból vesz el.

A por és elektromos eszközeink

Az elektronikai eszközök jelentős részének igazi mumus a por. Jelenleg a legkiszolgáltatottabbnak a számítógépek, laptopok számítanak, melyek hűtőrendszere könnyedén telítődik porral, szösszel. A poros gépek hamarabb mennek tönkre. Poros irodában a számítógépek belsejének kitakarítását sokkal sűrűbben kell elvégezni, mint ahol rendszeres irodatakarítás, alapos portalanítás biztosítja a megfelelő minőségű levegőt, tisztaságot. A por tehát anyagi kárt is okozhat, miközben az irodatakarítás ára sokkal gazdaságosabb kiadás, mint a folytonos munkakiesés és anyagi ráfordítás a beporosodott gépek és azok tisztítása, javítása vagy rosszabb esetben cseréje miatt.

A por és az iratok

Sajnos a por semminek sem tesz jót, de még csak nem is közömbös. A papír alapú iratok esetén a por éppen ugyanolyan állagrontó tényező, mint a magas páratartalom. Ezek rendszeres és nagy amplitúdójú váltakozás pedig biztosíték a papírjaink tönkremenetelére. Penészedés vagy porózusság? Egyik sem nyerő alternatíva. A rendszeres irodatakarítás és a megfelelő portalanítás járulékos hatása tehát az is, hogy irataink hosszú évekig eredeti frissességükben őrzik a számunkra szükséges információkat.