Ha nem takarítják rendszeresen, minden iroda reménytelenül elszennyeződik és ez az egész munkahelyre rossz fényt vet. Még a legkulturáltabb munkahelyeken sem nélkülözhető a rendszeres irodatakarítás, mert még az egészen apró, sőt, sokszor láthatatlan szennyeződések is rövid idő alatt érzékelhető mértékűvé terebélyesednek.

A koszolódásnak számos oka van, melyek közül főleg az elkerülhetetlen, természetes okok teszik szükségessé a rendszeres irodatakarítást, ugyanúgy, ahogy a házimunka legnagyobb része is ezekre vezethető vissza.

A legtöbb kosz talán a cipőtalpakon sétál be az irodába. Ez elkerülhetetlen, hiszen a lépcsőházakban, utcákon, járműveken és nyilvános helyiségekben egyaránt található bizonyos mennyiségű szennyeződés. Jó esetben csak por, de sokszor kellemetlenebb dolgokba is beleléphetünk. Vízbe, sárba, avarba, díszfák lehulló gyümölcsébe, eldobott rágógumiba, kutyapiszokba. A leglátványosabb lábnyomokat télen vihetjük be a munkahelyünkre, ahol sokszor ugyanabban a cipőben töltjük el a napot, amelyikben az utcán a havas latyakot tapostuk. Ilyenkor különösen sürgőssé válik a padló tisztítása.

A padlóra cipőtalpunkon kívül számos más úton is kerülhet kosz. Oda hullnak hajszálaink, ruháink apró szöszei, az ételmorzsák és tulajdonképpen minden, ami nem a polcokon és asztalokon ülepszik le. Igénytelen hatást kel, ha mindez láthatóan már napok óta gyűlik.

piszkos íróasztal

Az iroda elhelyezkedésétől függetlenül rengeteg por szállingózik be az ablakokon keresztül, de bent is termelődik és bizony roppant látványos a jelenléte. A polcokon, aktákon masszívan megül, fényviszonyoktól függően a számítógépen, monitoron szinte posztapokaliptikus hatást tud kelteni.

A munkahelyi étkezések roppant sokat tudnak ártani az iroda tisztaságának. A kávéfoltos dokumentumok az üzletet ronthatják, a lehulló morzsákra hangyák, az elfeledett gyümölcsmaradékokra muslicák gyűlhetnek. Az ételmaradékok már szagukkal is rontják a levegőt, különösen akkor, ha hétvégére maradnak bent a lezárt irodában. A csapok vízkövesednek, a kapcsolók, fogantyúk, kilincsek, telefonok idővel elzsírosodnak a tenyerünkön található izzadságtól, az asztalok lapja pedig foltos és maszatos lesz.

Rendszeres irodatakarítás nélkül ezek az elkerülhetetlen folyamatok szinte észrevétlenül, de rövid idő alatt átalakítják munkahelyünk arculatát. Talán észre sem vesszük, de munka közben zsíros tapintásúvá válik a tenyerünk, lehet, hogy fel sem tűnik, de kellemetlen szagok állandósulnak a munkahely levegőjében. Fénytelenekké válnak a bútorok, és láthatóvá válik a por.

A szennyeződést megelőzni, elkerülni gyakorlatilag lehetetlen, de napi irodatakarítással a fentebbi kellemetlen hatások teljesen megszűnnek. Kisebb forgalmú irodák esetében a heti irodatakarítás is elegendő lehet a munkahely tisztán tartására.

Ne feledjük, az ideális iroda nem csak tiszta, de tisztának is tűnik!